El novembre de 1992 va canviar la vida de tres famílies, les de tot un poble i les de tot un país. El menyspreable segrest, violació, tortura i assassinat de tres adolescents d'Alcàsser, Míriam, Toñi i Desireé va commocionar tothom. Les circumstàncies de la seva mort, els gairebé dos mesos i mig que van passar des que van desaparèixer fins que van trobar els cossos i l'immens dolor que van provocar els autors de la barbàrie a les víctimes i als seus familiars van sacsejar la societat espanyola. Aquell crim, malauradament, va portar unes dosis mai vistes fins aleshores de morbo televisiu a les diferents cadenes, especialment les privades.
Especialment abjecte va ser el tractament que es va donar al programa "De tú a tú" a Antena 3, conduït per la periodista Nieves Herrero, donant el tret de sortida a la telebrossa. Mentre un dels autors, Antonio Anglés, fugia i encara avui està en parador desconegut, a l'altre, Miguel Ricart, se'l detenia i condemnava a 170 anys de presó, dels quals va complir 21 abans que el deixessin en llibertat. I les televisions sucant-hi pa de manera vergonyosa. Amb especial atenció al que va perpetrar Herrero. Com? Furgant en el dolor de les famílies i els veïns d'Alcàsser de manera nauseabunda. Per exemple, desplaçant-se al poble el dia que van trobar els cossos i preguntant-li a una nena de 14 anys: "¿Cómo valoráis que se hagan estas atrocidades a chicas de tu misma edad?" o preguntant a especialistes davant dels familiars si els cossos de les nenes "¿estaban maltratados y violados?":
¿De verdad era necesario hacer esa pregunta delante del duelo de unos padres destrozados? pic.twitter.com/08hK1Ma2EM
— KP🇪🇺 (@kape__5) 16 de junio de 2019
Ara, 27 anys després, el cas torna a estar vigent, arran de l'estrena de la sèrie documental de Netflix El caso Alcàsser, que ha fet reviure els espectadors tota la cobertura informativa que es va fer arran del triple crim i que ha tornat a provocar polèmics records pel que van fer Herrero i companyia. La periodista va rebutjar participar en aquest treball, al igual que Manuel Campo Vidal o Olga Viza, no així Paco Lobatón, que reconeix l'error en el tractament que es va fer entre tots plegats.
Fa poc, Nieves Herrero va reconèixer que després de tot allò, va decidir marxar a fer "radio porque es el lugar seguro donde no metes la pata. La televisión tiene esa línea roja que se cruza sin darte cuenta". També va justificar que de vegades, els presentadors se sotmeten a decisions de cadena: "tienes siempre a un director o a alguien de la cadena pidiendo que hagas algo con lo que no estás de acuerdo. Se ha superado con creces con otras informaciones porque no dejan de sorprendernos las noticias terribles".
Ara, Herrero acaba de publicar una novel·la, 'Esos días azules', on explica la vida d'Antonio Machado i la seva musa, Pilar de Valderrama, la Guiomar de la que parlaven alguns dels versos més reconeguts de l'escriptor. Però la xarxa no està per poemes ni per dies blaus. I menys, ara que tothom parla novament d'aquells dies negres després d'haver vist la sèrie:
Este fin de semana también estaré en la @FLMadrid firmando ejemplares de mi nueva novela "Esos días azules".
— Nieves Herrero (@nievesherrero_) 13 de junio de 2019
Os espero este fin de semana en el Parque del Retiro de Madrid.
No faltéis.@megustaleer pic.twitter.com/sHDGlHQNtp
Tu libro no sé si estará bien o mal, pero el documental "El caso de Alcasser", de Netflix, es magnífico, nada que ver con la basura televisiva que algunos hicisteis al respecto, me ha producido náuseas recordar tu programa. Buena feria del libro.
— Rockambado (@Rockambado) 16 de junio de 2019
Yo quiero que me firmes el libro ¿cómo hacer periodismo truculento y carroñero?
— Carlos Javier (@CarlosJXavier) 15 de junio de 2019
Era un adolescente cuando el caso de Alcàsser. Viendo tus intervenciones de la época sentiría vergüenza que la palabra periodista fuera unida a mi nombre.
— Chocosexy76 🍫 🕶 🦇💯 (@chocosexy76) 16 de junio de 2019
Pues igual habría que ir solo para decirte los pocos escrúpulos que tuviste en el programa sobre el caso Alcasser
— EscMedia (@jma_navarro) 15 de junio de 2019
No veas Nieves... Lo que han sacado en este nuevo documental de Netflix.. España te debe el nacimiento de la tele Basura.. Imagino q lo pasaras mal estos meses... Imagino que sera el Carma 20 años después..
— Tuscu (@Maiso341) 14 de junio de 2019
Te luciste en Alcasser Nieves. Vaya ave de rapiña. Compartamos su dolor. Vamos a publicidad.
— Varela (@varela02010) 14 de junio de 2019
Aun los medios de comunicacion siguen haciendo un espectaculo de una gran desgracia, fijate en Ana Rosa no perdio el tiempo con el niñito que se cayo al pozo y la pagaron muy bien por su programa
— Jose L (@JoseL44465054) 16 de junio de 2019
Com diu aquest darrer usuari, potser Nieves Herrero ja no fa tele, però a les cadenes d'avui en dia hi ha moltes que han agafat el seu relleu.