Aquest diumenge 17 de desembre se celebra el programa més important de l'any a TV3 i Catalunya Ràdio. Tots els professionals de la casa es bolquen en un objectiu comú: La Marató. El programa més solidari, emotiu, sentit, emocionant, colpidor i necessari dels 365 dies de l'any a la televisió i l'emissora pública catalana. Un programa que s'emetrà durant tot el dia i que acostarà als espectadors diferents històries, testimonis i situacions que tenen com a objectiu informar i recaptar el màxim possible, cosa que passa any rera any perquè l'audiència de TV3, si una cosa té, és solidaritat. Enguany, tot el que es recapti anirà destinat a la salut sexual i reproductiva (SSIR), el tema que centrarà La Marató d'aquest diumenge.

La Marató 2023

Mira que se n'han fet de Maratons, mira que s'han tractat temes, però curiosament, mai s'havia abordat el d'enguany. I és que aquesta serà la primera vegada que La Marató es dedica a aquesta temàtica, que, segons els professionals de la salut, engloba el conjunt de patologies que afecten més la població, en tots els aspectes de la vida i al llarg de tota la vida. Són malalties que tenen una prevalença (proporció de persones afectades en una població i moment concrets) de 3 milions de persones a Catalunya, i una incidència (nombre de casos nous que apareixen en una població i moment determinats) que s'estima en 210.905 nous casos cada any, segons xifres facilitades per Televisió de Catalunya. Unes xifres significativament elevades que, a més, representen un cost sanitari considerable per al sistema de salut, situat en el 12,2%. En l'àmbit de la recerca, els equips d'investigació en salut sexual i reproductiva signen el 9% de les publicacions científiques catalanes, que els posicionen en la mitjana mundial.  

Els presentadors de La Marató 2023 / TV3

Especialment preocupant és aquesta temàtica i aquestes xifres si les mirem en clau joves, ja que per desgràcia, els experts destaquen que les malalties relacionades amb la sexualitat i la reproducció són molt poc conegudes, especialment entre el jovent. Veurem patologies i complicacions relacionades amb l'aparell reproductor, la medicina reproductiva, i les vinculades a l'embaràs i el part, entre d'altres. Una d'aquestes malalties i problemes, que afecta greument la qualitat de vida de les persones, en aquest cas de les dones, és la preeclàmpsia. En què consisteix?: es tracta d'una afecció greu i no massa freqüent que es caracteritza per l'aparició d'hipertensió arterial i de proteïnes a l'orina durant l'embaràs. Una malaltia que va patir una de les professionals més estimades de la casa, la periodista i presentadora del TN Comarques, Núria Solé.

Núria Solé / TV3

En un vídeo publicat per l'Elisenda Carod en un stories del seu compte d'Instagram, es veuen diferents presentadors de TV3 i Catalunya Ràdio dels que participaran en La Marató de diumenge, que comptarà amb una copresentació conjunta. Tots ells recorden als espectadors la necessitat de veure diumenge el programa i de què ens trobarem els espectadors. I entre tots els testimonis, el de l'esmentada Núria Solé: "Per mi és una Marató especial perquè jo vaig patir preeclàmpsia, i jo no en sabia res d'aquesta malaltia". S'hi afegeix la Marta Carreras per revelar que ella també és part afectada en la temàtica d'aquest any, ja que "vaig patir un avortament avançat", o el Roger Escapa d'El Suplement de Catalunya Ràdio, que recorda que "també em toca de prop: vaig tenir un fill de manera prematura".

No seran els únics testimonis. Preparin-se per una La Marató molt especial. Apunteu-ho: demà, tots a mirar TV3 i a col·laborar-hi.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!