El Dia Mundial de la Ràdio s'ha celebrat a les principals emissores del país com cal, donant-li volada i intentant que escoltar la ràdio, encendre el transistor, sigui una pràctica habitual en els ciutadans, com qui es renta les dents quan es lleva o menjar com a mínim tres cops al dia.

Hauria de ser habitual que els catalans i catalanes poséssim la ràdio i ens deixéssim estar de tantes hores mirant sèries a plataformes. La màgia de la ràdio és única. Pels que la fan i pels qui l'escolten. A RAC1, per exemple, van homenatjar aquest dia posant la ràdio cap per avall, amb canvi de cromos dels seus locutors que per un dia, van conduir programes que no eren els seus.

radio cap per avall

'La ràdio cap per avall' a RAC1

A Catalunya Ràdio també van dedicar-li tot el divendres a aquest mitjà de comunicació que ha aconseguit, per exemple, que moltes persones s'hagin atrevit a aprendre català. Un d'aquests testimonis va emocionar la Laura Rosel i els oients d''El matí de Catalunya Ràdio.

Es diu Andrea, i fins els 24 anys, va viure a la seva Hongria natal. Després, amb 25 anys va venir d'Hongria a Catalunya i el primer que va fer quan va arribar va ser encendre el transistor. I això diu que la va ajudar ràpidament a conèixer la realitat del país que trepitjava per primera vegada i li va servir per aprendre el català. A la vegada, mai ha deixat de sintonitzar les ràdios hongareses, i això la fa sentir a prop d'on va néixer i créixer.

andrea

Andrea, oient hongaresa que va aprendre català amb la ràdio / Catalunya Ràdio

"La ràdio, una bona companyia, en tot moment, en qualsevol dels llocs del món", diu l'Andrea només començar, quan connecta amb ella una reportera del programa. Diu que de petita, a Hongria, escoltaven ràdios clandestines, com Radio Liberty, "que la seva emissora principal estava a Pals".

Enamorada de la ràdio, el primer dia que l'Andrea va trepitjar Barcelona, "ja teníem posada la ràdio a la cuina. És un element integrador 100%. La llengua catalana parlada a la ràdio donava peu a escoltar persones amb una visió de la llengua molt més àmplia, amb una dicció molt bona, amb textos i vocabulari diferent al que utilitzes habitualment i això a mi em va reforçar moltíssim el català. La ràdio em donava un fonament molt important per parlar català", diu ella orgullosa.

laurarosel 273124404 361805319104993 2726853454816441820 n

Laura Rosel / @laurarosel

Testimoni imprescindible el que es va poder sentir al programa de Rosel. L'Andrea segueix revelant quins eren els programes o locutors de capçalera que la van ajudar en el seu camí per aprendre la nostra llengua: "Escoltava molt el Puyal, les retransmissions esportives de futbol, perquè era un vincle que em portava des d'Hongria", on el seu pare escoltava els partits.

"Ara escolto la TDT, el Tot Gira, el Tot Costa... Faig un intensiu els diumenges. El meu home em diu: 'acabaràs sabent més que Xavi'". Passió per la ràdio, el futbol i la llengua que ha transmès als seus fills: "Com que parlen idiomes, el que fem és tenir programades emissores d'Hongria. És molt important no perdre res de la teva identitat. Aquestes emissores em serveixen per perfeccionar coses de l'hongarès".

Tot un exemple. Una dona que va venir d'Hongria a Catalunya i que va voler aprendre sí o sí la llengua catalana. Com? Amb la ràdio i escoltant el Puyal dir paraules com bimba o zigazaga. Sensacional.