Quan una tradició implica maltractar un animal indefens, alguna cosa no funciona bé a la nostra societat. L'exemple més paradigmàtic és el de les corrides de braus: la "fiesta nacional" espanyola, un espectacle de tortura, assassinat i bany de sang que rep subvencions públiques i és considerat com a un art per la colla de cavernícoles que la practiquen, la segueixen i la defensen. Ara bé, no cal sortir del nostre país per trobar exemples similars d'aquesta infàmia. Segur que (malauradament) molts ciutadans de Catalunya s'emprenyaran, però els correbous i totes les seves variants provoquen les mateixes sensacions que les dels toreros.
No té cap sentit declarar casa nostra com a un país sense tortura animal, sense toros ni animals al circ, i permetre aquestes festes populars en les que el martiri és motiu de festa i xerinola. És un acte de cinisme que no té gaire defensa, més enllà de fer bo aquella dita de "ver la paja en el ojo ajeno", però no "la viga en el propio". I el que és pitjor: que aquells que s'oposin a aquestes pràctiques hagin d'amagar-se i patir per la seva integritat, si gosen denunciar actes brutals com els que es veuen a les Terres de l'Ebre, per exemple. Imatges dantesques com aquestes (poden ferir la seva sensibilitat).
🔴 A pesar de las dificultades, el sábado 24 de julio pudimos grabar estas imágenes en Camarles (Cataluña), que deberían ser suficiente argumento para prohibir esta aberración.
— AnimaNaturalis (@AnimaNaturalis) July 26, 2021
¿Todavía no has firmado nuestra campaña? Hazlo ahora y comparte, por favor: https://t.co/K0RlzV5Vqh pic.twitter.com/l8AvyfXqXA
En aquest cas estem davant del que es coneix com 'bou embolat': la gràcia infinita de lligar un animal, calar-li foc a les seves banyes i fer que entri en pànic, per després empaitar-lo salvatgement pels carrers de la localitat i, suposadament, demostrar l'habilitat dels corredors salvant les seves envestides. És el que van viure fa setmanes a Camarles, però que es reprodueix a d'altres punts del territori i en diferents modalitats. Execrable, per molt arrelada que sigui aquesta bestiesa.
És el que pensen els seus detractors, que aixequen la veu i exigeixen la fi d'un espectacle "cruel", com l'ha definit una actriu de sèries de TV3 molt famosa: Olalla Moreno, popular per 'Com si fos ahir', 'Nissaga de poder' o 'Porca Misèria'. "Això no és divertit. Aviam si evolucionem d’una vegada, gent". No pot tenir més raó, malgrat que faci mal. És així.
Si un poble no pot divertir-se sense fer mal a la resta d'éssers vius amb els que comparteixen existència, no anem bé. I que encara avui en dia s'entestin en defensar-ho i diferenciar-ho de, per exemple, llançar una cabra des d'un campanar, doncs que algú ens ho expliqui, perquè no ho entenem.