Aquest 18 de juliol és un dia molt assenyalat al calendari del 'fatxerio patrio'. Celebren "el Alzamiento", el cop d'estat dels feixistes dirigits per Francisco Franco contra la segona República espanyola, el toc d'inici de la Guerra Civil i de la dictadura franquista. Una de les pàgines més fosques de la història espanyola i que encara no ha cicatritzat, 83 anys i milers de morts després. De nostàlgics del franquisme avui en dia en tenim i molts, i s'enganxen a qualsevol perxa per ovacionar lemes, acudits, himnes o bajanades que inflamin els sentiments ultres. Per exemple, allò del "Gibraltar, español", tan popular entre els habitants de la caverna. Bé, doncs aquesta colla està d'enhorabona, gràcies al concurs Pasapalabra de Telecinco.
El cèlebre programa del "rosco" va servir d'altaveu per recordar el conflicte del Peñón, gràcies a la gracieta d'Orestes Barbero, un dels seus participants. El jove nascut a Burgos, un veritable mestre del diccionari, va voler també fer d'humorista durant una de les proves que proposava el presentador Christian Gálvez. Una 'sopa de lletres' en la que havien de trobar paraules a partir d'una pista; en aquest cas, la famosa roca que roman sota el control d'Anglaterra des de 1713. "¿Gibraltar?", demanava Gálvez, obtenint un "¡Español!" com a resposta espontània. Un parell de segons de silenci, de "què ha dit aquest paio?", i el plató esclatava en aplaudiments, rialles i aprovació.
El més divertit de tots, curiosament, un dels vips convidats al programa, i per a més inri, català: Adrián Rodríguez, un expert en passar de la tragèdia a la comèdia. Tots dos es fonien en una abraçada, mentre que recordaven a Santiago Segura per allò de Torrente, el brazo tonto de la ley: El superheroi fatxa per antonomàsia. Les xarxes han reaccionat a l'episodi amb gran divisió d'opinions, com sí no.
La broma del concursant ha fet les delícies de les hiperexcitades mòmies ultres, que l'han rebut amb la il·lusió d'un regal d'aniversari. No deixa de ser curiosa, però, l'obsessió amb les colònies a territori peninsular: Es queixen dels "llanitos" anglesos mentre trepitgen dia rere dia Catalunya o el País Basc. Són les coses dels alzaliebers.