El Festival de la Cançó d'Eurovisió sempre ha estat un esdeveniment que captiva l'atenció d'un ampli espectre de públic, ja sigui per la diversitat musical, les actuacions espectaculars o les polèmiques que envolten cada edició. Els eurofans de tot el món s'han acostumat a veure una varietat de països participar a Eurovisió, però la inclusió d'Austràlia pot semblar particularment estranya, donada la seva distància geogràfica respecte a Europa. Tanmateix, des del seu debut el 2015, Austràlia ha demostrat ser una incorporació ben rebuda i, fins i tot, exitosa al concurs. I és que el país dels antípodes ha participat fins a 8 vegades a Eurovisió, sent l'última l’any passat, on va aconseguir el 9è lloc.
📍 Quan és el Festival d'Eurovisió 2024? Dates, horari, on se celebra i tots els detalls
🎤 Festival de la Cançó d'Eurovisió 2024: llista de totes les cançons (amb vídeo) i artistes per països
Per què Austràlia participa en el Festival d’Eurovisió?
Per entendre el perquè de la presència d'Austràlia a Eurovisió, cal tenir en compte diversos factors. En primer lloc, és important destacar que la participació en el festival no està exclusivament vinculada a qüestions geogràfiques, sinó que es basa en l'afiliació a la Unió Europea de Radiodifusió (UER). Així, Austràlia va guanyar el dret de participar en el concurs per ser membre de la UER i, fins i tot, va rebre una invitació expressa per fer-ho.
A més, l'entusiasme del públic australià pel festival també ha influït en la seva presència a Eurovisió. Des de les seves primeres retransmissions del concurs el 1983, Austràlia ha demostrat un interès constant en Eurovisió, amb elevades audiències i una gran resposta a les actuacions del concurs. La participació d'una artista australiana en el descans de la segona semifinal el 2014 va generar un gran impacte entre el públic, consolidant encara més l'interès del país en el certamen.
Austràlia i Eurovisió, una unió que ve de lluny
El suport de la UER i el fervor del públic australià han permès que Austràlia es converteixi en una presència habitual i ben valorada a Eurovisió. Des de la seva inclusió, el país ha obtingut resultats destacats, arribant fins i tot al segon lloc el 2016. Però això no és nou. Des de 1983, Austràlia ha estat transmetent el Festival d'Eurovisió i ha aconseguit altes xifres d'audiència. El 2014, una artista australiana va actuar durant el descans de la segona semifinal i va tenir una gran acollida per part del públic. L'any següent, Austràlia va ser convidada a participar en el festival amb la cançó Tonight Again de Guy Sebastian, una oportunitat que va ser ben rebuda per part del públic i dels organitzadors del concurs. Des d'aleshores, Austràlia ha estat present en totes les edicions d'Eurovisió, portant una oferta musical diversa i de qualitat.
La seva continuada participació ha estat acompanyada per resultats notables, com el segon lloc que va aconseguir el 2016 amb la cançó Sound of Silence interpretada per Dami Im, consolidant encara més el seu estatus com a competidor seriós i influent en el concurs.
Al cap i a la fi, Austràlia participa en Eurovisió perquè existeix una gran demanda del públic australià que segueix el concurs musical, però també perquè la Unió Europea de Radiodifusió està interessada a arribar a una audiència global. La combinació d'aquests factors ha convertit la participació d'Austràlia en una incorporació valuosa i apreciada al panorama d'Eurovisió, demostrant com la música pot unir persones de tot el món i transcendir les fronteres geogràfiques i obrir noves vies d’ingressos.