Rússia no participarà en Eurovisió 2022, i no ho farà per decisió pròpia. La invasió d'Ucraïna per part de les tropes de Vladímir Putin ha suposat la seva expulsió del festival de la cançó més famós d'Europa. Així ho anunciaven fa uns mesos des de la Junta Executiva de l'EBU, la European Broadcasting Union o Unió Europea de Radiodifusió, quan van informar que, atesos els fets contra la població ucraïnesa, decidien suspendre els representants dels seus tres membres russos, RTR, Channel One i RDO, dels seus grups de govern, fins i tot de la Junta Executiva i els comitès.
🎵 Guia Eurovisió 2022: Horari, on veure la final a la TV i tots els detalls
❓ Els països que no participaran a Eurovisió 2022 i per què
El perquè de l'absència de Rússia a Eurovisió 2022
En aquest mateix paquet de sancions a Rússia després de la invasió, el mateix organisme suspenia i excloïa l'actuació russa del Festival de la Cançó d'Eurovisió 2022. Es tracta de la quarta vegada que el país de Putin faltarà a la cita en tota la història de l'esdeveniment, i no és la primera que ha estat motivada per una intenció de càstig per les seves agressions contínues al país veí. De fet, la darrera polèmica va tenir lloc el 2017, quan el concurs se celebrava a Kíiv i el govern ucraïnès va imposar un vet de tres anys per l'annexió de Crimea a Rússia.
Tot i que no tenien garantida l'actuació, el país va preparar Yulia Samoylova com a representant per al Festival de la Cançó d'Eurovisió la 2017 amb la seva cançó "Flame Is Burning", que finalment no va poder participar pel vet i que Rússia va respondre no emetent el concurs en el seu país. Des del seu debut el 1994 al concurs, de fet, han viscut tant moments de glòria com polèmiques i crítiques: de les 23 ocasions en què ha participat, ha guanyat una vegada, el 2008, amb el tema "Believe", cantat per Dima Bilán.
Invasió d'Ucraïna: les mesures de l'EBU
La victòria els va brindar l'oportunitat d'organitzar la següent edició, la de 2009, en la qual va guanyar el noruec Alexander Rybak. I a la victòria se li sumen les 13 vegades que ha estat dins el TOP10 de la gran final, 9 d'elles al TOP5, liderant la majoria d'apostes. D'altra banda, van fracassar estrepitosament en 2018, quan per primera vegada des de la introducció de les semifinals, Rússia no va passar a la final.
Envoltades de polèmica han estat també les altres absències prèvies a enguany i a la de 2017 a Kíiv. La primera va ser el 1996, quan la cançó russa va ser rebutjada en una ronda classificatòria prèvia no televisada. Dos anys més tard, Rússia va ser relegada pel resultat obtingut el 1997 per Alla Pugachova. I finalment el 1999, Rússia es va absentar de forma voluntària, fins que va arribar el primer "èxit" de la mà de la segona posició d'Alsou al festival de 2000.
⭐ Com van les apostes d'Eurovisió 2022? Aquests són els 5 favorits
Rússia, eternament en el punt de mira i envoltada de polèmica
Fins al 2003 tot va anar normal, però van tornar a estar en el punt de mira el 2003, quan van seleccionar t.A.t.U., duo femení que gaudia de gran èxit en el moment a causa de les seves cançons, però també per les seves posades en escena, en les quals acostumaven a besar-se. Abans del festival, Rússia va incitar rumors per crear expectació, assegurant que cantarien despullades o que es casarien als Països Baixos si guanyaven, tot i que tot va acabar transcorrent amb normalitat, després de ser amenaçats de desqualificació pel comitè organitzador, i van quedar en 3a posició.
Irònicament, en les edicions de 2014 i 2015, les actuacions de Rússia van ser esbroncades i van patir fortes crítiques a causa de la política de Vladímir Putin en matèria de drets LGTBI. I ara, després de l'esclat del conflicte amb Ucraïna, que va tenir el seu precedent a Crimea, ha fet que l'EBU prengui una de les mesures més dures contra un país en la història d'Eurovisió. De fet, la mesura és, de moment, per temps indefinits, a diferència d'altres vets com els que s'han imposat a Bielorússia.