El país té dues cadenes de TV importants pel que fa al seu Arxiu històric: TV3 i TVE-Catalunya, la que històricament s'anomenava el "Circuit català". La generació que ara ronda els 50 anys va començar a escoltar la llengua catalana a la televisió de la mà de TVE, quan TV3 no existia. Mítics programes infantils com Terra d'escudella, juvenils com Pleitaguensam (la catalanització de la cèlebre frase de la pel·lícula Casablanca 'Play it again Sam', Torna-la a tocar, Sam) o sèries còmiques com Doctor Caparrós o Les Guillermines del Rei Salomó, amb mites com Joan Capri, Carles Velat i Guillermina Motta. Després va arribar TV3 l'any 1983 i els platós de Miramar a Barcelona van anar llanguint  fins que es va construir el nou centre de TVE a Sant Cugat on es feien grans programes però en castellà, com Ahí te quiero ver de Rosa María Sardá o 3 x 4 amb Júlia Otero, per posar dos exemples. TV3 i TVE sempre en sana competició però TV3 dedicant tots els esforços a la llengua catalana i TVE-Catalunya dedicant-hi menys diners, en franges horàries menors i a l'exili de La 2. Això no impedeix que TVE hagi fet molt pel català i tingui uns arxius que val la pena repescar. TVE té un tresor. Acaba de recuperar a twitter un moment memorable, el president Puigdemont l'any 2004 quan era director del diari Catalonia  Today. Un Carles Puigdemont molt jove, 41 anys, al Parlament de Catalunya comentant l'actualitat de la presidència de Pasqual Maragall. El vídeo és or:

Carles Puigdemont, TVE
Carles Puigdemont, TVE
Lluís Falgàs, TVE
Lluís Falgàs, TVE

Corria l'any 2004 i a la desconnexió de TVE per Catalunya s'emetia un conegut programa de Política catalana anomenat 135 escons que ha estat conduït en diferents èpoques per periodistes com Queco Novell, Carme Ros o un dels més entranyables del país,  Lluís Falgàs. Aquest veterà  cronista parlamentari de 67 anys nascut a Girona ja coneixia un altre periodista gironí que aleshores destacava, un tal Carles Puigdemont que aleshores era editor i director del Catalonia Today, un diari català publicat en anglès adreçat a estrangers que viuen a Catalunya i a catalans interessats a practicar l'anglès. Falgàs encarregava a diferents periodistes que fessin a TVE la crònica política del Parlament i a Carles Puigdemont li va tocar la setmana que el president Maragall viatjava a la Xina acompanyat del cap de l'oposició, Artur Mas.

Carles Puigdemont, periodista a 135 escons, TVE 2004
Carles Puigdemont, periodista a 135 escons, TVE 2004

Carles Puigdemont: "Aquesta setmana la crònica política es troba a milers de km d'on som ara, amb el president Maragall a la Xina. Li vam fer una entrevista dimarts on reclamava relacions noves amb Espanya i que Catalunya sigui una porta d'entrada per als negocis asiàtics a Espanya. Hi ha anat acompanyat d'Artur Mas que comparteix estratègia en política exterior amb el president Maragall. Naturalment, fer èmfasi a la projecció espanyola a través de l'oferta catalana no acabarà encaixant-hi del tot". El periodista ja veia que els interessos del PSC per salvar Espanya des de Catalunya no serien els del líder nacionalista, futur líder independentista, Artur Mas. Poc sabia aquest periodista que aquell Artur Mas encapçalaria una llista electoral amb Puigdemont, ja alcalde de Girona per CDC, i que Mas triaria el diputat Puigdemont com a president de la Generalitat.

Carles Puigdemont i Marcela Topor, GTRES
Carles Puigdemont i Marcela Topor, GTRES

Un Puigdemont que l'any 2004 ja apareixia a TV al Parlament de Catalunya, aleshores com a cronista parlamentari. Ara vint anys després la policia el volia detenir per impedir-lo accedir al Parlament com a diputat electe que és. El temps ha passat i Puigdemont segueix al peu del canó. Ara com a cap de l'oposició a qui la justícia espanyola impedeix fer la seva feina. Dels 135 escons ell hauria d'ocupar-ne un, el seu, el que li ha atorgat el poble de Catalunya. El programa de TVE ara s'hauria de titular 134 escons, perquè el de Puigdemont no li permeten ocupar-lo.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!