Pilar Rahola dedica el seu Paraula de Rahola d'aquest dilluns a un fet que va viure en la seva pròpia pell aquest diumenge mentre passejava per l'Eixample de Barcelona amb el seu marit. Perquè l'escriptora va ser testimoni de primera mà d'una imatge indecent al carrer Rosselló, entre Enric Granados i Aribau, a les 13h del migdia: "Una quantitat enorme de contenidors absolutament plens on no hi cabia pràcticament res".
"El problema és que el terra estava brut, i ens vam trobar de tot: fustes immenses, papers, males olors i fins i tot una nevera. Era tal la barbaritat que vaig fer un vídeo per Instagram i Twitter i ho vaig explicar.... He rebut un absolut allau de persones de tota la ciutat i de Catalunya, parlant de la brutícia dels carrers", explica.
Rahola, però, incideix explícitament en la ciutat de Barcelona, on la situació és "escandalosa. Imatge de ciutat deixada, deprimida, bruta que es dona a tots els barris de la ciutat: des de Ciutat Vella fins a Sants, de Nou Barris a Sarrià, no cal dir l'Eixample, Gràcia, etcètera, etcètera. No se n'escapa ni un". Rahola, però, lamenta que "ens hem acostumat tant que ja ho trobem normal. Jo recordo una Barcelona, governant gent diversa, que la ciutat estava neta".
Explica que els qui manen han de tenir la voluntat de tenir cura del civisme de la ciutadania i de la neteja de la ciutat, personal, rapidesa en recollir.... "Em va escriure una persona que forma part del servei que recull fustes i andròmines que diu que els hi falta tant de personal que de vegades passen tres dies des que reben l'avís fins que ho recullen".
L'escriptora no defuig que a Barcelona hi ha un seriós problema de civisme per part de la ciutadania, però té clar que "la responsabilitat d'una imatge neta de la ciutat és de l'ajuntament de Barcelona, com ha estat sempre. Abans era una ciutat neta, que ens podíem sentir orgullosos que hi passegés la nostra gent i els turistes".
Turistes, però, especialment, els ciutadans que "ens hem acostumat a la brutícia, males olors i imatge deplorable de la ciutat. L'administració pública, Colau i Collboni, no es poden escapar: si la ciutat s'ha degradat a tal nivell no és per una qüestió ideològica, perquè la ciutat ha estat neta o bruta amb diferents opcions polítiques". Manca de gestió pública i de sensibilitat. A Rahola no la convencen els anuncis de civisme que es pregonen amb diferents campanyes: "ja poden fer anuncis de civisme si després no prediquen amb el que han de fer"
Missatge directe a l'alcaldessa de la ciutat i al primer tinent d'alcaldia: "Són vostès els responsables. Podria haver-hi brutícia perquè hi ha hagut un acte d'incivisme, però quan tota la ciutat té brutícia, quan Barcelona és una ciutat bruuuuta, bruuuta, aleshores el responsable és l'Ajuntament".
Rahola recorda que l'incivisme és mimètic, i com a exemple, exposa la teoria de l'exalcalde de Nova York, Rudolph Giulani: "ell deia que si tu deixes un cotxe en un barri on normalment hi ha urbanisme, però li trenques els vidres i el deixes dies i dies, hi ha un moment en el qual els vidres del cotxe del costat també estan trencats. I després, l'altre. I al final, tot aquell barri que estava polidet, acaba deteriorat".
Demana una resposta immediata i contundent, "i ara no estem parlant ni d'ideologies ni de models econòmics, parlem de brutícia. Senyora Colau i senyor Collboni, vostès han fet bruta la ciutat. Prou de degradar la ciutat: no només ens l'empobreixen, ara ens l'embruten!":