Pilar Rahola celebra aquest 19 de setembre de 2023 com un dia històric per la llengua catalana. No només pel més evident, el que ha passat a Madrid. Per com els diputats catalans que ho han volgut s'han expressat en la seva llengua pròpia al Congrés dels diputats després de 45 anys de vigència de la Constitució sense poder-ho fer, quan se'ls retirava la paraula, se'ls apagava el micro, se'ls cridava a l'ordre, i s'humiliava la llengua catalana. Aquesta vergonya espanyola ha acabat el dia d'avui. Però és també un dia per emmarcar a Brussel·les: a Europa el català comença per fi a fer el seu camí com a llengua oficial de la UE. Un Paraula de Rahola a Youtube eufòric, satisfet, feliç. Vídeo:

Rahola: "No sé si som conscients que avui és un dia extraordinari. Avui han passat coses realment extraordinàries i segurament impensables fa pocs mesos. Avui, per exemple, és el dia en què el ministre d'Exteriors francès ha dit que a França no li fa por al català i, per tant, que benvingut. La gran França! Avui és el dia que el ministre de Finlàndia, que diu que necessita més temps, tanmateix, ens ha parlat en català, en què ha estat un gest clar de benvinguda de l'idioma. No dubto que finalment l'aprovaran. Avui és el mateix dia en què el ministre d'Exteriors d'Espanya, d'Espanya!, ha dit en seu europea que el català no és una llengua minoritària, sinó que la parlaven més de 10 milions de persones i, per tant, que era una de les llengües més parlades a Europa. I a més a més, ha dit una cosa important, ha dit escolti'm, a l'acord tancat per entrar al Parlament Europeu: si de moment els tres idiomes de cop és complicat, comencem pel català, que ja és un idioma que té un Estat, Andorra, que és oficial i que a més a més és un idioma parlat per molts milions de persones. Tot això ha passat a Brussel·les"

José Manuel Albares, avui a Brussel·les, EFE

Rahola no vol perdre de vista la sessió del Congrés dels Diputats on a banda del xou ultra de PP i Vox, vomitant odi contra el català i la resta de llengües oficials que no són el castellà, hi ha hagut moments de força simbòlica evident: la llengua catalana escoltada sense interrupcions. "A Madrid, avui els nostres representants a les institucions espanyoles han pogut utilitzar el català al Parlament espanyol, han pogut utilitzar el català, l'idioma que havia estat violentat permanentment, foragitat, prohibit. Avui ha passat. A més a més, les casualitats: avui és l'aniversari del Reial Decret-Llei del dictador Primo de Rivera on ja va prohibir explícitament el català en qualsevol acte oficial, sota penes que podia anar des de multes econòmiques fins a presó".

Traducció simultània Crongrés Diputats EFE

Rahola acaba: "Finalment, avui han passat coses que són extraordinàries i que al cor d'Europa, diversos ministres, el ministre d'Eslovènia fent un cant a favor dels idiomes d'Europa i del plurilingüisme i totalment a favor de l'adhesió... Aquells que, des del derrotisme diguin que de moment no s'ha aprovat i que per tant, això ja veurem, no han entès res. El que ha passat avui a Europa i el que ha passat avui a Madrid no té marxa enrere. El català ha arribat per quedar-se. Espanya no ha perdut l'admissió del català. Hi ha hagut un seguit de països, Suècia i Finlàndia fonamentalment, que han demanat més temps. Els grans, tots, han dit que no tenien cap problema. Això tirarà endavant i a més a més, el govern espanyol sap que ho ha de fer i que ha de tirar endavant si vol realment continuar amb la investidura i després amb pressupostos i amb totes les coses que han de venir. Perquè estan agafats. Potser no ho fan per convicció. Segurament que no. Al capdavall, ho han prohibit fins ara. Però entre l'habilitat estratègica del president Puigdemont, que en aquest tema ha estat fulminant, la lluita dels eurodiputats que durant mesos i mesos hi havien estat portant el català a Europa amb interpel·lacions, preguntes, conferències i el fet que finalment hi ha hagut una conjuntura que han necessitat els vots d'ells, els vots de Junts i els vots d'Esquerra i per tant, a partir d'aquí això ja hi ha arribat un moment que ha estat imparable. Però sobretot la fermesa del president Puigdemont, que aquí s'ha quadrat. El fet que estem vivint un dia que no havíem imaginat jo penso que en molt de temps. Avui el català pot ser utilitzat al Parlament espanyol i ho serà també en el Senat. I avui és el dia en què el català entra al Parlament Europeu, pica a la porta i ja no se n'anirà. Per tant, felicitem-nos. Poques vegades tenim dies tan interessants, tan magnífics. Amb tantes bones notícies com el dia d'avui". Felicitem-nos.