Pilar Rahola nou llibre a les llibreries. La seva última novel·la, de nom Cornèlius, l'almogàver, amb què va guanyar el Premi Prudenci Bertrana 2024. El seu particular Braveheart, com ella mateixa diu, un retrat del moment històric en què Catalunya va ser influent i poderosa al món. Al segle XIII, en una època de conquestes i fervor religiós, Cornèlius Papapoulus, nascut a la noble ciutat de Famagusta, veu la seva vida marcada per una sèrie d'aconteixements que el transformen profundament. Després de conèixer Ramon Llull, Cornèlius s'uneix als almogàvers, liderats per Roger de Flor, per lluitar a les històriques campanyes contra els otomans que assetjaven Constantinoble.

La col·laboradora d'aquest diari, temps enrera també ho era del programa de ràdio més escoltat de Catalunya, El món a RAC1 del seu amic Jordi Basté. La periodista i escriptora formava part de la tertúlia dels dilluns, la més esperada, on se les va tenir sovint amb la resta de contertulians, com el Joan López-Alegre. Una Pilar que aquest dilluns 23 de desembre ha tornat a aquell estudi i s'ha assegut a xerrar amb el Basté. Però ho ha fet en qualitat de convidada per parlar precisament del seu llibre.

 
Pilar Rahola als estudis de RAC1

Allà, més enllà de hablar de mi libro, com diria Paco Umbral, ha parlat de moltes coses més. Per exemple, de les seves opinions sobre el conflicte entre Israel i Palestina. "Cada vegada que opino contra les majories rebo bofetades, però se me'n refot", diu, explicant que està cansada d'haver de negar que defensa l'Estat d'Israel. Rahola afirma que ella "defensa uns conceptes democràtics i una mirada d'Orient Mitjà que no és la que ha imposat el políticament correcte" i afegeix que s'ha fet totes les preguntes possibles i que té molt clar en quina posició està a l'Orient Mitjà: a favor dels Acords d'Abraham, de l'Estat d'Israel, dels interlocutors palestins que rebutgin Hamàs i d'una transformació a Síria. Malgrat que això li continuï portant antipaties de certs sectors.

Pilar Rahola / Foto: Carlos Baglietto

Sens dubte, però, el més sucós, per nou, ha estat quan ha revelat per primer cop que marxa de Catalunya una temporada i que aviat deixarà les seves col·laboracions televisives al Todo es mentira de Risto Mejide a Cuatro perquè té un nou projecte professional a l'Amèrica del Sud. Quin? Rahola ha explicat que durant un màxim de mig any, recorrerà tot aquell continent per a fer seminaris, conferències, cursos i també entrevistes de televisió. Seran 10 entrevistes que arrencaran amb una conversa amb l'expresident de l'Uruguai, Julio María Sanguinetti, i que tenen l'objectiu de "repensar el continent". L'escriptora deixa la seva Catalunya estimada per un temps, "Me'n vaig de Catalunya una temporada, màxim sis mesos. M'ha fitxat un 'think tank' per parlar de la situació política a Sud-amèrica". Li anirà molt bé. Ganes de retrobar-la quan torni.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!