Pilar Rahola vol abordar el gran debat que encararà Espanya els mesos vinents: l'amnistia dels perseguits pel procés. "Estem a punt de viure aquest gran debat, molt important, més que els indults de persones determinades sinó amnistia de tots i que no suposa perdó del delicte sinó oblit. "El plantejament ha de ser el de Puigdemont: l'amnistia no és la solució a la investidura, és el pas previ per debatre una investidura: reconeixent l'interlocutor. Caldrà debatre l'altre gran tema: el referèndum. Amnistia és tabula rasa, sortim de l'equació judicial i anem a la política. No és un indult i s'ha de saber quins són els límits de l'amnistia: els perseguits per ser independentistes".

rahola
Pilar Rahola, YT

Rahola aborda un aspecte poc debatut: "L'amnistia operarà a favor dels dos bàndols, l'independentisme ha d'entendre que s'amnistiarà els policies que ens van apallissar i els jutges prevaricadors, oblidar totes les conseqüències de la repressió. A les dues bandes hi haurà qui ho pairà malament. Ens van tractar de terroristes i l'Estat va ser el repressor. Però a la banda unionista ells creuen que feien la seva feina, com els sindicats policials. És moment de maduresa. Caldrà entendre les dues bandes, però no és moneda de canvi de la investidura. És la prèvia. Així són els processos històrics. Si ens en sortim serà un canvi de paradigma per Catalunya". Vídeo:

Youtube

Queda clar què no agradarà gens els indepes: que caldrà amnistiar els policies que van colpejar votants de l'1-0, un preu alt, que no paguin per la seva brutalitat policial. Pilar Rahola ja va deixar dit que desjudicialització "només té un terme: amnistia. I estic convençuda, sincerament, que qualsevol negociació amb Junts, és a dir, amb el president Puigdemont passarà inequívocament per resoldre via amnistia la situació dels 3.000 represaliats que ha tingut l'independentisme. L'amnistia és possible: és constitucional i ho pot fer un govern provisional. No cal esperar a que tot estigui fet. Per tant, abans de parlar que si cediran això o allò altre, amb aquella mentalitat que tenen, 'un poquito por aquí y un poquito por allá', que els hi ha sortit bé fins ara, el que han d'entendre és que ara estan davant d'una persona que té una mirada global,Puigfermont". A Espanya ja hi ha polítics que comencen a empènyer a favor de l'amnistia: La ministra d'Igualtat en funcions, Irene Montero, ha afirmat aquest que l'amnistia és "una eina útil" per a la desjudicialització del conflicte català i ha apostat per "treballar-hi". "És una eina útil per aconseguir un objectiu que moltes persones a Catalunya i Espanya portem temps lluitant, encara que ens hàgim sentit més soles del que ara estarem, per sort", ha apuntat en declaracions a Catalunya Ràdio. Montero ha apostat per "ser valent" en l'"abordatge d'una crisi territorial" que "es prolonga" al país, i per això és necessària "la desjudicialització d'un conflicte que és polític" que "mai s'hauria de judicialitzar"."A Podem ens ha costat molt defensar-ho, però a mi m'alegra que sigui un consens més gran. M'encantarà escoltar tota la gent que ens va atacar per parlar d'exiliats explicar-li a la societat sencera que ha canviat de posició", ha apuntat, en un moment de negociacions de la investidura del futur president del govern espanyol.