Des de fa dies no es parla de cap altra cosa que de la guerra entre Rússia i Ucraïna. Un conflicte que està en curs des de l'any 2014 tot i que no ha estat fins el passat 20 de febrer quan ha arribat al seu punt més àlgid, amb la invasió de l'exercit rus a Ucraïna, causant milers de morts i destrosses. Una situació que està obligant molts ucraïnesos a abandonar el seu país. Segons la ACNUR, Agència de la ONU per els Refugiats, en les últimes hores més de 368.000 ucraïnesos se n'han anat del seu país a causa de la invasió russa. Situació que està separant milers de famílies, sent moltes les dones i els nens que opten per refugiar-se en països veïns, mentre que els seus marits es queden a Ucraïna per lluitar contra els russos. Una guerra de què Pilar Rahola, que ha estat allunyada de Catalunya durant gairebé tres setmanes, parla alt i clar en el seu canal de Youtube, Paraula de Rahola.
Un conflicte que, tal com diu la periodista i escriptora en el seu últim i interessant vídeo, que dura entorn de set minuts, està ocupant moltes hores en els mitjans de comunicació, ja sigui televisió, ràdio o premsa digital i impresa. Guerra de què moltes persones estan parlant. I precisament d'aquestes persones, dels comentaristes, és de qui Rahola parla en el seu vídeo. "No m'he trobat amb un no a la guerra rotund. M'he trobat amb uns prejudicis i una falta de fermesa en moltes de les opinions públiques que es publiquen en el nostre país", lamenta Rahola, sorpresa per la falta de criteri d'alguns i tot el que ha vist i llegit en els mitjans de comunicació nacionals sobre el conflicte russoucraïnès. "Rússia ha agafat milers de soldats i ha creat un problema brutal en el món ocupant un país de més de 40 milions de persones. Però clar, com es tracta de Rússia, doncs ja ho parlarem...", afegeix molesta la catalana.
Una guerra de què Pilar Rahola parla alt i clar, com només ella sap. Motiu pel qual no únicament es posiciona en el conflicte entre els dos països, sinó que en dona a conèixer quines són les seves conviccions. Tres en aquest cas. La primera d'elles és la següent: "Rússia és un agressor que ha vulnerat tots els principis democràtics i tots els principis relacionats amb els drets internacionals. Rússia ha ocupat un país de la manera més brutal possible i ha amenaçat a tot l'entorn". En aquest sentit, afirma Rahola, i enviant un missatge a tots aquells que parlen de la guerra sense tenir una posició clara sobre això, "Rússia és l'agressor i no hi pot haver ambigüitats. Rússia està assetjant, violentant i matant el poble d'Ucraïna". El segon dels pensaments de Pilar Rahola va de la mà amb els valors que sustenten cada persona, amb els que cadascú creu i defensa. Sobre aquestes línies Rahola afirma que ella sent "els valors occidentals". Uns valors que són els que posa a sobre de la taula. "No tot m'agrada, evidentment. Però abans defensaré la democràcia americana que la semidictadura russa. Abans tindré clar que el meu aliat és el món occidental, que no Rússia i la Xina, que són dues dictadures brutals que es dediquen a vulnerar tots els drets internacionals, civils i democràtics," assegura sense pèls a la llengua, molt clara i directa. La tercera i última convicció de la periodista i escriptora té a veure que en el dia d'avui no tenim un món "unipolar", com afirma ella. En paraules de Rahola: "Tenim una situació de caos amb una Unió Europea que no sap on va, amb una Europa que naufraga i amb uns Estats Units que estan molt despistats", confessa. Una situació de la que la Xina, afegeix, s'està "enfortint". Ho fa, segons Pilar, consolidant les seves "relacions internacionals, el seu domini a l'Àfrica i deixant Rússia fer la seva". Un tercer punt de vista que Pilar acaba llançant a l'aire la següent pregunta: "Volem un món en el qual domini la Xina? Un món en el qual Rússia planti la seva bandera més violenta i desestabilitzi a tota la regió i Europa?".
Pilar Rahola, en l'últim vídeo que ha compartit en el seu canal de Youtube, ho té clar i no dubta a repetir-ho una vegada i una altra: "No a la guerra. No a una Rússia invasora i agressora". Pilar recorda que com a occidentals estem a la banda dels "valors democràtics", mentre que "Rússia i la Xina no són un valor democràtic". Un vídeo que la periodista, escriptora i comentarista de televisió, experta en política, acaba de la següent manera: "El nostre problema principal és que els països que no es basen en la democràcia liberal i en els valors occidentals estan guanyant la partida. El poble d'Ucraïna és la víctima. És una vergonya". I per si quedava algun dubte, i tornant al tema amb el qual comença el vídeo, Rahola envia un encàrrec a tots aquells comentaristes que divaguen amb les seves opinions i no s'acaben de mostrar clars ni tampoc posicionar-se. "Els ambigus sou còmplices de la invasió".