Pilar Rahola comença el seu vídeo d'aquest dimarts 21 de març al seu canal de YouTube, Paraula de Rahola, amb una dita de l'imprescindible refranyer català. Com recorda l'escriptora, "és ben cert, com diu la dita, que del porc, tot se n'aprofita". De quin porc, en aquest cas? De la moció de censura al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, encapçalada per Vox i l'economista i exdiputat del partit comunista Ramón Tamames. El debat ha arrencat aquest matí de dimarts al Congrés dels Diputats i, previsiblement, la votació es produirà dimecres. Tot se n'aprofita, deia Rahola del porc, "i de la moció de censura, també. Fixeu-vos: la presidenta del Congrés, la senyora Batet, quan va posar la moció de censura de Vox? Just la setmana i els dies en que venia la comissió europarlamentària sobre el cas Pegasus a investigar què havia passat. Patapam! Mira que hi havia de dies, però es veu que això de Pegasus no deu ser gaire important", diu Rahola amb tot el sarcasme del món.

Pedro Sánchez i Ramón Tamames durant la moció de censura aquest dimarts al Congrés / EFE

Rahola, però, estableix un altre "patapam" per recordar "què ha aprofitat el Tribunal Suprem pel mateix dia de la moció de censura del Tamames i els seus nous compis d'extrema dreta, patapam, cola la interlocutòria de Llarena mantenint l'extradició del president Puigdemont, ara, amb la reforma del codi penal a la mà. És a dir, demanant l'extradició per malversació agreujada". Rahola es planteja amb ironia que "si dura gaire això de Vox, ens en poden colar unes quantes més, perquè sembla que del porc i de Vox, tot s'aprofita". Aprofundint en la interlocutòria, "molta gent vam dir, jo també, que aquella reforma era una autèntica presa de pèl, una aixecada de camisa descomunal que Esquerra permetia que li fessin, o no se n'assabentava, perquè arriba un punt que ja no entenem res, però que no significava de cap manera una desjudicialització de les lluites nacionals del dret democràtic a l'autodeterminació, ni significava que ens apropéssim ni un milígram a la possibilitat de poder debatre en el nostre país el nostre propi futur".

Pablo Llarena / EP

Rahola té clar que "es van carregar la sedició, no perquè no creguin en ella, sinó perquè era un delicte feudal que no tenia cabuda en el marc europeu, i havien anat tombant-los a Alemanya, a Bèlgica, arreu on anaven. I Espanya se'n va adonar que per aquella via no se'n sortirien de portar al president Puigdemont". Per tant, "traiem la sedició però colem nous supòsits penals, com el de desordres o la malversació agreujada, 'que per aquesta via potser els europeus ens el donaran i el podran 'caçar', que aquest és l'objectiu, caçar el president Puigdemont, i a més 'els hi colarem les mateixes penes, el mateix càstig, però per una altra via'". Arribats a aquest punt, Pilar Rahola s'adreça als "estimats companys d'Esquerra Republicana: o us van prendre el pèl, o us van aixecar la camisa, o us la vau deixar aixecar, encara ningú entén per què. Algun dia haureu d'explicar què caram us ha passat, per què manteniu un pacte com aquest". Rahola repassa els grans pactes i com "no els hi ha sortit bé cap ni un: el català, estem pitjor, no hem resolt cap dels greuges econòmics importants, espien als nostres representants, al nostre president, i ho fan els aliats d'ERC i tampoc això no significa que trenquin res". En tot cas, Rahola vol deixar clar que "Llarena acaba d'aprofitar la reforma del codi penal que va pactar ERC amb el PSOE per intentar trobar una altra via, tal vegada més útil i efectiva per poder caçar el president Puigdemont... Deleixen, bavegen, somien, tenen orgasmes onírics pensant que el portaran. Altre cosa és que se'n surtin".

Carles Puigdemont / Parlament europeu

Rahola avisa que "aquesta vegada han trobat una via alternativa gràcies a què?: A la maldat del Suprem? Bah, el Suprem actua ideològicament. Al senyor Llarena i la seva cacera?: és la que fa. No... Gràcies a la trampa mortal del PSOE i al pacte amb ERC... ERC no para de tenir èxits... a favor d'Espanya"...: