Any 1716. Felip V proclama el Decret de Nova Planta. El rei Borbó envia tot un seguit d'instruccions als funcionaris del règim absolutista per tal d'aconseguir que l'idioma català desaparegui de la vida pública catalana. Pilar Rahola ho recorda en el seu vídeo d'aquest divendres 16 de setembre al seu canal de YouTube, Paraula de Rahola. L'escriptora recorda algunes d'aquestes instruccions que s'envien als funcionaris: "Hi diu coses d'aquest estil: '“son apasionados a su patria, con tal exceso que les hace trastornar el uso de la razón y solamente hablan en su lengua nativa”. El monarca explica que això ha de desaparèixer, i diuen: "Se necesita algún tiempo para lograrlo (la destrucció del català)  y mas cuando el genio de la nación como el de los catalanes es tenaz, altivo, y amante de las cosas de su Pais, y para esto parece conveniente dar sobre esto instrucciones y providencias muy templadas y disimuladas, de manera que se consiga el efecto sin que se note el cuidado". Paraules que recorda Rahola arran de la manifestació que hi haurà diumenge en favor del castellà. El pròxim 18 de setembre, una setmana després de la Diada i en ple inici del curs, a Barcelona, hi haurà una manifestació, amb un recorregut curt, que començarà a les 12.30 hores a l'Arc de Triomf i acabarà a les portes del Parc de la Ciutadella, coincidentment al mateix lloc que a finals de l'any passat ja va haver-hi una multitudinària protesta en contra del castellà a les escoles.

Foto: Europa Press
Santiago Abascal i Inés Arrimadas, dos dels que hi seran / Efe

Rahola té clar que aquesta manifestació es basa en "'que se note el efecto y que no se note el cuidado'" i que no li vinguin a ella amb sopars de duro. "Ens venen la pel·lícula que estem davant d'una manifestació pels drets dels nens, per l'idioma castellà que sembla que seria 'minoritzat' o 'perseguit' o 'menystingut'... i que per tant es tracta exclusivament d'uns drets fonamentals d'uns ciutadans castellanoparlants que volen que els seus fills estudiïn en castellà...". Bajanades que no s'empassa una Pilar Rahola que ho resumeix a la perfecció amb dues senzilles paraules: "És mentida". L'escriptora té clar que la manifestació respon només a una voluntat: "Té a veure amb el que fa 300 anys que intenten: l'atac persistent i permanent contra el català està exclusivament pensat per destruir la identitat catalana, la base de la nació catalana. Des del primer minut, des del Decret de Nova Planta, el règim borbònic ha sabut que l'idioma era troncal a la identitat nacional catalana i des d'aquell primer minut ha dedicat 'todo el esfuerzo y todo el cuidado' en aconseguir anar minant poc a poc la fortalesa i la salut del català. Porten 300 anys intentant-ho i encara no ha desaparegut".

Pilar Rahola / YouTube

Rahola treu pit per la resistència ferotge dels catalans contra els intents indissimulats d'aniquilació per part del règim borbònic, "ens hem de posar la medalla els catalans perquè hi ha molts idiomes al món que han desaparegut, i el català persisteix. Persisteix amb totes les dificultats i ferides". I més, tenint en compte "els dos segles, el XVIII i el XIX, de destrucció sistemàtica de l'idioma, un segle XX amb dues dictadures també igualment virulentes i un segle XXI on la lesió a l'idioma és permanent". Rahola té clar que quan de sobte s'activen tot de grups i entitats vinculades a partits polítics "obertament ultranacionalistes espanyols i ho fan respecte l'escola catalana, és per tres motius". Quins?: "El primer, perquè estan treballant per la destrucció de la nació catalana, perquè deixem de ser catalans per passar a ser obertament espanyols i això passa obsessivament perquè deixem de parlar català o perquè el català sigui residual i no esdevingui una llengua de nació, d'orgull nacional, d'estat". I l'altre motiu, "perquè el català a l'escola era un model d'èxit. No vam aconseguir-ho en la judicatura i tants i tants aspectes de la vida col·lectiva, però aquí havíem aconseguit un cert consens per poder garantir que des de ben petits el català fos l'idioma fonamental a l'escola i no hi hagués dues maneres de parlar a Catalunya, sinó que tothom s'educava en català i òbviament, després es reforçaven la resta d'idiomes". Rahola té clar que "tots aquests sectors organitzats tenen a veure amb els vells larrouxismes, però sobretot, amb la idea troncal d'una Espanya unillingüística, uninacional, on no hi té cabuda cap altra nació i on la nació catalana molesta i molesta molt, i per això cal destruir-la. Tot això no té res a veure amb l'idioma". Per què es manifestaran diumenge? Pel castellà? Rahola té clar que no. "Es manifestaran per la nació espanyola, una nació espanyola sobreposada a la nació catalana. Es manifesten per destruir la nació catalana i el seu pilar fonamental, l'idioma. Que no ens enganyin. Formen part del mateix paquet de les mesures del 1716. Recordem-ho: 'que se consiga el efecto sin que se note el cuidado'. Ho han aconseguit en molts aspectes de la nostra vida. De fet, no cal parlar català en cap moment del dia per funcionar perfectament. En canvi, cal parlar castellà per funcionar perfectament al llarg del dia als ministeris, institucions, etc. Volen que desapareguem".