Fa uns quants dies ja que es van celebrar les eleccions del 23-J. Fa uns dies que els ciutadans van anar a les urnes i van decidir amb els seus vots que la dreta i la ultradreta s'hi poden posar fulles i que no tenen prou per governar i que si Pedro Sánchez ho vol fer, entre d'altres coses, ha de mirar cap a Waterloo. Mirar cap allà, parlar, i sobretot, escoltar. I és que "escoltant les declaracions d'alguns ministres i líders socialistes respecte la investidura de Pedro Sánchez, repartint prevendes o dient que faran això o això altre, etcètera, etcètera, tinc la impressió que no estan entenent res", té clar Pilar Rahola en el seu darrer Paraula de Rahola. L'escriptora té clar que aquesta sensació de no haver entès res es basa, sobretot, en "que no coneixen gens ni mica el president Puigdemont. La primera cosa que haurien d'entendre els socialistes, i Junts ho ha deixat meridianament clar, és que hauran de parlar amb ell. Que deixin d'enviar amics, saludats, mediadors. Hauran de parlar amb el president Carles Puigdemont".

Carles Puigdemont / @carlespuigdemont

Per tant, en un terreny fora d'Espanya, per poder arribar a algun tipus d'acord, si s'arriba. "Aquesta és la primera, sense la qual, ja no van bé. Però a partir d'aquí, que no s'equivoquin: Puigdemont ha deixat meridianament clar en totes les vegades que ha parlat, que no busca, que no cerca una solució individual, que ell no està buscant un indult per poder venir cap a casa, perquè això ho considera profundament insolidari. Que el que està buscant és una solució global a tota la repressió. Allò que els socialistes en diuen 'desjudicializar'". Una paraula que fan servir amb molta lleugeresa, cosa del tot insuficient si aquesta desjudicialització és com fins ara. Com diu Pilar Rahola, "de veritat, no de boquetes o en taules de diàleg de mentida, sinó de veritat". Desjudicialització que segons Rahola, "només té un terme: amnistia. I estic convençuda, sincerament, que qualsevol negociació amb Junts, és a dir, amb el president Puigdemont passarà inequívocament per resoldre via amnistia la situació dels 3.000 represaliats que ha tingut l'independentisme".

Foto: @carlespuigdemont 

"Com poden imaginar-se els socialistes", es pregunta l'escriptora, "que podran parlar o negociar res amb el president Puigdemont, que fa sis anys que està a l'exili, al qual han amenaçat, criminalitzat, judicialitzat, menystingut, deshumanitzat de qualsevol manera?... I ara què? Continuem tots iguals, tu a l'exili, els altres independentistes en processos judicials permanents? O una solució només per ell?". Els socialistes ja es poden anar traient del cap això, "que no han entès res, que el president Puigdemont va de veritat, que per això fa sis anys que està allà. Se n'hagués pogut anar a obeir, a un país on no hi hagués extradició. Es va quedar a fer el combat judicial. I ara els socialistes, si volen la investidura, si volen la presidència de l'Estat, hauran de plantejar la sortida de tots els represaliats".

Pedro Sánchez / Europa Press

Rahola els hi recorda que "l'amnistia és possible: és constitucional i ho pot fer un govern provisional. No cal esperar a que tot estigui fet. Per tant, abans de parlar que si cediran això o allò altre, amb aquella mentalitat que tenen, 'un poquito por aquí y un poquito por allá', que els hi ha sortit bé fins ara, el que han d'entendre és que ara estan davant d'una persona que té una mirada global, que té una mirada del conflicte, que no té cap interès en el poder polític, de fet, no han entrat en cap diputació". Més clar, impossible. "Que pel que té molt d'interès és pel conflicte global, en Catalunya com a subjecte polític. I que abans de posar-se a parlar, els socialistes han de demostrar que certament volen acabar amb la repressió a l'independentisme i després ja parlarem. Per tant, que s'ho treguin del cap". Rahola està "absolutament convençuda que sense l'amnistia, Pedro Sánchez ho té molt difícil per a una investidura. L'amnistia és el previ per poder parlar. Està a l'exili, tenim a la gent a les presons o en processos judicials, no n'hi ha prou amb un indult o una coseta per aquí i una coseta per allà. L'amnistia és el concepte, i ho deia l'altre dia Iván Redondo en un article de 'La Vanguardia'". Rahola cita les paraules de l'ex director del Gabinet de la Presidència del Govern espanyol: "És l'única manera de normalitzar-ho". Per tant, "que ho entenguin els socialistes: les solucions passen sempre pel president Puigdemont. I el president Puigdemont no busca solucions per ell, sinó per tots. A partir d'aquí, començarem a parlar":