El proper dissabte 23 de juliol serà un dissabte estrany. Perquè serà el primer dissabte després de cinc temporades que no hi haurà el Preguntes freqüents a TV3. I no perquè marxin de vacances, sinó perquè marxen per sempre, tanquen la paradeta... O els hi fan tancar. Aquest dissabte 16 de juliol serà el darrer FAQS de la història, si més no, a Televisió de Catalunya. Enrera quedaran cinc anys sent un referent entre els programes polítics, rebent molts elogis i també, moltes crítiques, com ells bé saben. Han estat molts programes copsant l'actualitat del nostre país amb els testimonis de la majoria de polítics, els que s'hi han prestat a anar. Perquè d'altres s'hi han negat, i a sobre, han rajat. Primer amb Ricard Ustrell, després amb Laura Rosel i des de fa un temps, amb la Cris Puig, el programa emetrà demà la seva darrera emissió i la temporada vinent ja no hi serà. Seran més de 200 programes que no han deixat indiferent ningú. I que no han estat exempts de polèmiques. A El món a RAC1, Víctor Amela criticava que "Alguna cosa heu fet malament si els polítics catalans no volen venir al vostre programa. Heu estat una escudella independentista i la meitat dels catalans a fora dient: a mi no em conviden". L'actual director, Pere Mas, negava la major: "Això ho dius tu. A mi em sap greu perquè els dissabtes a la nit ja no sabràs de que 'rajar' al Twitter com feies habitualment durant l'emissió del 'FAQS'". Cris Puig afegia: "El que dius es desmenteix mirant l'equilibri de tots les persones convidades. No venir al programa, era una manera de boicotejar el programa".
Una de les persones que ha estat des del començament ha estat la Pilar Rahola. L'escriptora ha protagonitzat cada dissabte alguns dels millors moments del programa, sola o davant d'algun altre convidat o tertulià, amb qui se les ha tingut sovint i on mai s'ha mossegat la llengua ni s'ha callat ni una, cosa que li agraïm. I això li ha valgut viure discussions sonades amb més d'un, de dos, i de tres. La Pilar sempre ha dit el que li ha sortit del monyo, defensant allò en el que creu i criticant el que no li agrada del que passa al seu voltant. I aquest divendres, a les portes del darrer FAQS de la història, no podia ser menys. Hores abans de seure per darrera vegada al costat de la Cris Puig, Rahola ha fet un vídeo impagable al seu canal de YouTube, al Paraula de Rahola, precisament, sobre el programa on ha estat cinc temporades que demà abaixa la persiana: "Han estat cinc anys molt intensos de fer informació en la trinxera informativa, en prime time, d'intentar recollir tot el que ha passat durant la setmana, i donar-ho analitzat, ensenyat, mastegat, buscant sempre la informació o l'entrevista més complicada, més important perquè cada dissabte a la nit hi hagués un bon producte periodístic". La col·laboradora del FAQS destaca que el programa "durant cinc anys s'ha mantingut sempre líder d'audiència els dissabtes a la nit a Catalunya, excepte casos molt concrets com Eurovisió o algun partit de futbol. Per la resta, imbatibles".
Rahola es fa aleshores la pregunta que molts de nosaltres, els espectadors, ens fem: "Si ha fet un producte periodístic de tant nivell, i a més a més ha tingut sempre les audiències en favor... per què tanca el FAQS?".
Per què tanca el FAQS?
Ella mateixa comença a donar possibles respostes, posant-les amb interrogant i responent ella mateixa: "Perquè el programa estava esgotat? No ho sembla. Un programa com aquest en qualsevol televisió anglosaxona podria estar perfectament vint anys. Cal un programa com aquest que reculli la informació de la setmana i l'analitzi, l'esbudelli i l'ofereixi als ciutadans, un producte periodístic rigorós i ben fet. El producte no estava exhaurit. Òbviament hi podia haver, com ha de ser després de cinc anys, canvis de seccions o de persones. Però com a tal, el producte, estava en plena vida i en plena força". Tanca, doncs, per les audiències? Rahola té clar que no: "Han estat sempre les màximes a Catalunya respecte d'altres programes i televisions. Tampoc tanca perquè la 'marca' sigui defectuosa, estigui contaminada o sigui tòxica, ans el contrari: FAQS és una marca que va aconseguir traspassar la frontera catalana i que tenia una vigència absoluta". Per tant, si no tanca per cap dels motius periodístics lògics, per què tanca?
La mateixa Rahola dona les claus, i sense embuts: "Diguem-ho clar: perquè els partits polítics el volien fulminar. Al final, el FAQS incomodava a tots: als que es passaven el dia portant el programa al Consell, al Parlament, als que anaven permanentment a la comissió parlamentària a esbudellar-lo i embrutir-lo, però eren els mateixos partits que es negaven a venir al programa, a ser entrevistats. Una i altra vegada demanant entrevistes i sempre dient que no, i després a la comissió parlamentària a deixar-lo verd". Però hi ha hagut d'altres partits que sí han anat al Preguntes freqüents. A ells també els responsabilitza Pilar Rahola: "els que governen o propers, que tanmateix, tampoc l'han volgut salvar, perquè al final, diguem-ho clar, FAQS incomodava a tots. I com que incomodava a tots, 'millor traiem-lo i veurem què passa amb el següent'". Rahola, dolguda que finalment, "un bon producte" com aquest, acabi. I més, pel que va fer, per exemple, "durant la pandèmia, quan va fer un servei públic extraordinari, explicant setmana rera setmana què calia fer, com calia fer-ho, quines eren les urgències, parlant amb els especialistes més importants, donant una informació de servei als ciutadans en un moment tan greu com aquell". Rahola lamenta que amb el FAQS hi ha hagut molt "caïnitisme a l'hora de treure'l de la graella i de parlar d'ell". L'escriptora té un record especialment càlid pels companys del programa, dels quals "em sento una humil còmplice", destacant la "feina ingent que ha fet aquest equip, que primer va liderar Tian Riba i després Pere Mas, i els tres presentadors, Ricard Ustrell, Laura Rosel i ara Cristina Puig, han mantingut una paradeta de quatre hores cada setmana, que és molt difícil d'aconseguir".
Rahola lamenta que el que havia aconseguit el FAQS "és molt poderós en televisió. Això no s'hauria d'haver matat així de qualsevol manera, a la primera de canvi, però ha passat. I repeteixo, no ha passat perquè estigués esgotat, perquè la marca no fos bona o perquè no tingués audiència. Ho tenia tot per mantenir-se. Ha passat perquè els partits polítics no el volien... Era 'incòmode'. I quan un programa és incòmode, què fan? Fora...". Rahola, trista, però agraïda i emocionada, acaba el seu vídeo dient que "Només puc dir, personalment, que per mi ha estat un honor formar part d'aquest equip i d'aquesta gent que ha fet el FAQS. Em sento còmplice en la distància, admiro profundament aquest equip, admiro la gent que l'ha tirat endavant, sé com hi han deixat la pell, com han lluitat per tenir persones que els deixaven plantats o que no volien, com s'han mantingut en les situacions més complicades, sovint en la més absoluta intempèrie sense que ningú no els defensés, i com han intentat fer un producte rigorós, professional i gens fàcil en el temps i en el país en el qual vivim, en les èpoques difícils del primer d'octubre, després en les èpoques del confinament i la pandèmia, i ara al final. Orgullosa d'haver-hi format part, ha estat un honor. Gràcies companys, amics, equip. Heu estat fabulosos. El FAQS se'n va com els grans: per la porta gran. No se'n va perquè no sigui bo. Se'n va perquè incomoda, i aquest és l'honor més gran que pot fer el periodisme":