Aquest dilluns, els oients d'El món a RAC1 no van poder sentir Pilar Rahola al tallat party habitual. Però Xavier Sardà i Antonio Baños van agafar el relleu i es van dir de tot. Tampoc hem vist la Pilar amb l'Helena García Melero al Tot es mou de TV3. Perquè l'escriptora està fent les Amèriques presentant el seu llibre S.O.S. cristianos.
Des que ha marxat, el ministre de Cultura ja no és Màxim Huerta, abans fins i tot de debutar al 'Polònia', el seleccionador espanyol ja no és Julen Lopetegui, i Mariano Rajoy ha assegurat que de moment no té ni successors ni delfins. Segur que la Pilar frisa per tornar a la salsa mediàtica catalana. Però no s'ha mossegat la llengua tot i la distància. A Xile, l'han convidat al programa Siempre es hoy, conduït per Carolina Urrejola i Pablo Aranzaes. I el primer que han tingut en compte els presentadors és que Pilar Rahola siempre es catalana, ja que en presentar-la l'han definit com "periodista, política, intelectual, pero no española, porqué a tí no te identifica". "Administrativamente soy española, no puedo evitarlo, aunque lo intento. Pero sentimentalmente soy miembro de una nación que tiene mil años de historia que se llama Catalunya".
La Pilar ha començat la seva intervenció tirant d'història: "venimos de lejos, tres siglos así. A mi madre le pegaron por hablar catalán en pleno franquismo. Pero somos muy duros los catalanes, no optamos por la violencia como otras naciones. Siempre hemos confiado en la democracia española y siempre nos ha fallado". L'escriptora exposa als oients xilens que a una petició democràtica catalana va venir una resposta espanyola "que envía 18000 policías, se la amenaza con el ejército, se encarcela a su gente, se envía a su gente al exilio...". Rahola diu que hi ha un abans i un després: "nosotros estábamos muy bien, pero cuando eso lo abortas por la vía de la violencia legal, se crean heridas profundas y ahora todos estamos muy cabreados". Els presentadors li pregunten per la fractura social que hi ha o no a Catalunya, tal i com va manifestar darrerament Borrell, i ella ho nega: "hay mucha mentira, la gente no se pelea por las calles, no se ha divorciado, no ha perdido amigos. Aunque algunos como yo somos permanentemente insultados, difamados". Moment que li han demanat la seva opinió sobre el nou govern de Pedro Sánchez i les diferències amb el de Rajoy.
Rahola analitza el nou executiu, aprofundint en els moviments en defensa de la dona i en la igualtat de gènere. Considera que el líder del PSOE fa "maquillatge" i "màrqueting", "pero un marketing que me gusta". Per què? Perquè quan el compara amb el govern de Rajoy, els hi diu de tot menys guapos: "la imagen pública del gobierno de Rajoy era de machos ibéricos, machos alfas, todo hombres, muy conservadores, franquistas, represivos, feos, podridos por el tema de la corrupción...".
"La imagen en Europa de España era muy mala. Y Sánchez nos pone más gays, mas mujeres, más progres, más modernos, más guapos... el marketing ha funcionado". Rahola no posa en dubte que el nou president del govern cregui en la igualtat i els drets de la dona, "pero sí que creo que en este momento ha forzado más la máquina, pero en sentido positivo, lo veo bien". I conclou amb una frase que ha dit en més d'una ocasió: "las muejres tenemos el derecho a ser tan mediocres como ellos". En acabar, els presentadors li pregunten com pot fer tantes coses i parlar de tot, i quins consells li dona la família. Resposta: "Que pare. Pero mirad, antes de hablar con vosotros he hablado con mi marido y le he pegado bronca porque no había comprado lo que tenía que comprar... Ser Pilar Rahola es agotador".