El repte de Preguntes freqüents d’aquest dissabte era majúscul. La guerra d’audiències era més crua que mai en tenir dos forts competidors: l’esperadíssima final del festival d’Eurovisió i el polígraf de Jorge Javier Vázquez a Sálvame. Les tres propostes anaven dirigides a públics molt diferents, el que els va salvar d’un fracàs estrepitós.

Què va oferir el programa de Laura Rosel als teleespectadors més polítics? Un programa carregat de novetats i ganes de comentar la investidura de Quim Torra. TV3 va aprofitar-se’n d’emetre el seu programa estrella el mateix dia del seu discurs, tenint molta teca a les mans. I certament van esprémer el tema, traient-ne el màxim suc possible. I gràcies a això van aconseguir un 14,8% de l’audiència, gens malament tenint en compte quines eren les altres ofertes.

Tot va començar, però, amb la presentadora lluint samarreta castellera. Després de visitar un assaig dels castellers de Vilafranca van treure pit de tradició catalana sota el lema “Força, equilibri, valor i seny”.

LAURA ROSEL SAMARRETA CASTELLS  TV3

TV3

Eduard Pujol va ser un dels plats forts de la nit. Al costat de Ruben Wagensberg, diputat al Parlament i impulsor de Volem Acollir, va conversar amb Rosel comentat què li havia semblat la intervenció de Quim Torra, candidat a ser President de la Generalitat. I començava contundent, defensant els seus polèmics tuits: “Jo no els hauria escrit, però no sé en quin context es van fer. Ara bé, amb Quim Torra el país se’n va a dormir tranquil perquè davant de l’adversitat han tornat a trobar un lideratge. El discurs és d’una talla molt forta”. Wagensberg, per la seva banda, no és tan optimista: “El Parlament no és sobirà. La Generalitat seguirà intervinguda. Però si per obeir el mandat de l’1-O s’ha de desobeir, desobeïm”.

Una de les opinions més esperades, per això, era la de Pilar Rahola. La col·laboradora es va referir als tuits de Torra també, dient que hi ha molta gent a Catalunya que pensa que hi ha un espoli per part de l’estat espanyol. I del discurs, què en pensa? Que va ser “excepcional”: “Categoria ètica, intel·lectual, dimensió internacional i política. A mi m’ha agradat molt. Però t’he de dir que en el moment de la rèplica, ell no és parlamentari. És un intel·lectual, no s’ha treballat el micròfon. I ha fet més una conversa, i estem més acostumats a una cosa més punyent. Però a partir del discurs que ha fet avui Quim Torra, ningú li tornarà a dir titella”.

I d’analitzar com va anar el debat d’investidura, a entrevistar a Aamer Anwar, l’advocat de Clara Ponsatí. Va aprofitar l’espai per assegurar que ja no es respecta el dret espanyol a Europa perquè la gent ara es comença a preguntar com és possible que facin això: “No pot ser que un dia presentis càrrecs i després ho canviïs”.

“El sistema judicial no és independent i el que estan fent amb Clara Ponsatí i els altres exiliats és una persecució política per acabar silenciant els catalans”, va afegir. Tot lamentant la pena a la que podria sotmetre’s la seva clienta: “Seria gairebé com una pena de mort tenint en compte que té 61 anys. El Suprem no és Déu, però actuen com Déu”. Un clar missatge contra la justícia espanyola: “Això passa en el feixisme. És una desgràcia i una vergonya. Se suposa que Franco estava mort”.

Ja per acabar van conversar amb l’exlíder de les Panteres Negres, Elaine Brown, qui va justificar els seus actes: “Vaig veure que m’havia de comprometre per la lluita del meu poble”. I tot just després van tenir una dura entrevista amb Azucena Hernández, que va ser víctima d’una agressió sexual per part d’un company militar. Però també va tenir lloc Tamara Carrasco, CDR acusada de terrorisme, visitant-la a Viladecans: “No han entès que un CDR és horitzontal, sense estructura. Però necessitaven trobar un cap de turc”. 

De nou, un programa completíssim que van farcir de continguts per lluitar contra els rivals televisius.