And the Oscar goes to... Harvey Weinstein. Silenci a la platea. Hollywood entra en shock, a la gala del proper febrer recull el premi a millor productor aquest depredador sexual. Una cosa semblant acaba de fer l'Academia Española de las Ciencias y las Artes de la Televisión. Han hagut de posar-hi poca ciència i molt d'art per decidir que el millor informatiu que es fa a totes les teles és el de La 1. El mateix Consell d'Informatius deTVE acaba d'emetre un informe amb 23 exemples (vint-i-tres, sí) de la informació "censurada, manipulada, mal planificada o poc plural" dels Telediarios durant l'1-O i els dies posteriors al referèndum. Els srs. acadèmics no devien tenir temps per llegir-se l'informe de 72 pàgines dels propis treballadors de TVE i han premiat la primera edició del TD, la de Pilar G. Muñiz. Deuen creure que només manipulen el TD de la nit.
Els treballadors acusen la seva pròpia cadena de mala praxi: falsificar els subtítols de Jordi Turull, no entrevistar ni un sol votant ( i en tenien més de 2 milions per triar, sense comptar els que ademés de votants eren ferits), ocultar els ultres de les manis anti-independentistes, no ensenyar càrregues policials als titulars, no emetre la declaració del president Puigdemont, no trobar entre els 12 tertulians cap a favor del referèndum... i així fins a 23. A l'Acadèmia que presideix Manuel Campo Vidal això els deuen semblar bagatel·les i han premiat un informatiu editat per la senyora rossa de la foto, María José Sastre, acusada de nepotisme des de dins de la pròpìa cadena. Germana d'una directiva, reprovada i posada a dit. Però per Rajoy a qui cal intervenir és a Ramon Pellicer.
Matías Prats és el millor presentador/a d'informatius segons la pròpia Acadèmia. El fill del locutor del No-Do cau simpàtic, però el seu noticiari peca del mateix que la resta d'Antena 3 Noticias: són rabiosament anti-independentistes. Susanna Griso va ser la seva parella televisiva i haurà de resignar-se amb l'Ondas, però la cadena "carca" de Planeta se'n va amb les mans plenes (5 premis), a diferència de la seva germana "progre". La Sexta no va merèixer ni un sol guardó. Tots per El hormiguero, TCMS, Velvet o La casa de papel.
De la resta de premiats, només un va fer un discurs mínimament reivindicatiu del moment històric en què vivim, on una TV està a punt de ser intervinguda pel govern. Xavier Sardà, que va rebre el premi a tota la seva trajectòria, es va limitar a apel·lar al diàleg sense massa esma. ¿Qui va ser, doncs, el més agosarat? Masterchef? Pasapalabra? Doncs no: va ser Jordi Évole. L'únic a qui no van premiar els acadèmics sinó el jurat, per la seva pel·lícula Astral sobre refugiats. Va ironitzar en un vídeo (perquè és camí de Veneçuela a entrevistar Maduro) sobre el seu bon castellà malgrat haver estat adoctrinat a l'escola de Cornellà. I denuncia la contradició que Rajoy intervingui TV3 quan abans hauria d'intervenir-se TVE.
[VIDEO] El #premiosiris del Jurado es para #Astral @jordievole @salvadostv pic.twitter.com/mRhjpbfqDi
— PremiosIris (@PremiosIris) 24 d’octubre de 2017
I TV3? És membre de ple dret de l'Acadèmia. Té il·lustres catalans a la junta directiva com María Casado o Carme Basté. Però malgrat ser líder i produir alguns dels millors programes de totes les graelles, no s'ha endut res. De fet el millor presentador d'una cadena no estatal ha estat... Ramón García.
Ramontxu, el de la capa a les campanades, el de la vaquilla al Grand Prix, el de Qué apostamos amb Ana Obregón. Ara sobreviu en un petit programa de Castilla-La Mancha TV. Així és aquesta Acadèmia, una entitat que en la seva gala anual no ha denunciat que TV3 està a punt de ser sotmesa i que persones concretes, companys dels que recollien els premis, estan a punt de ser intervinguts.