Ara que la nova normalitat ha arribat a la fase 3, es recupera mica en mica un dels bons costums de la societat barcelonina: les presentacions de llibres de manera presencial, comme il faut, amb l'autor davant d'una sala plena de persones en alguna de les llibreries de la ciutat. I aquest dijous, a la nova llibreria Ona del carrer Pau Claris, va tenir lloc una de les cites marcades en vermell al calendari.
Pilar Rahola ha presentat la seva nova novel·la, L'espia del Ritz, un llibre on arriba a la maduresa literària i on l'escriptora s'ha deixat la pell per regalar una història apassionant, necessària i commovedora. A escena, la Barcelona de principis dels anys 40, en plena Guerra Mundial i amb el franquisme desplegant els seus llargs tentacles. I en mig de tot, un protagonista inoblidable i valent, el violinista jueu i fugitiu dels nazis, Bernard Hilda. Una història tràgica, però alhora, un cant a la vida, una història de victòria en un context de derrota en una època temible. Una novel·la magnífica on Rahola hi aboca tot el seu talent i on l'escriptora no estalvia a l'hora de posar noms a alguns agents de la propaganda nazi, com Ekkehard Terstsch... els sona el cognom?
La presentació del llibre va estar a l'alçada de la història, de l'autora i de l'indret. Abans que una espectacular Pilar Rahola, de verd esperança, agafés el torn de paraula, va ser una delícia escoltar l'anàlisi que en van fer el filòsof i escriptor Xavier Antich i el notari Ariel Sultán. A la platea, un grapat de lectors il·lustres àvids d'escoltar Rahola. La creme de la creme de la societat barcelonina. Entre el públic assistent, l'expresident del FC Barcelona, i qui sap si futur candidat, Joan Laporta, bon amic de Rahola, a qui vam veure departint força estona amb l'exdirector general de la Fundació Bancària La Caixa, Jaume Giró.
També hi havia molts noms de la política d'aquest país, com el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró o l'exeurodiputat Ramon Tremosa, així com també alguns familiars dels presos polítics. Laura Masvidal, dona de Joaquim Forn, o Betona Comín, germana de l'exconseller de Sanitat i actual eurodiputat, Toni Comín.
Joan Canadell, president de la Cambra de Comerç de Barcelona, també va fer acte de presència. Igual que Ràdia Bouziane, actual propietària del centenari hotel Ritz, ara Palace, i la neta d'un dels personatges, el republicà exiliat Salmona, que ajuda el protagonista a arribar a Barcelona. Evidentment, no hi podien faltar dues de les persones més importants en la vida de l'escriptora, el seu marit Robert i la seva filla Ada, que van acompanyar Pilar Rahola en una vetllada tan especial.
Llegeixin L'espia del Ritz. paga molt la pena.