Comença el compte enrere pel festival de la cançó d'Europa. Sembla que fos ahir quan estàvem a punt d'alçar l'odi de la victòria amb el SloMo de Chanel, una aposta que nèxia gràcies al Benidorm Fest. L'organització del festival de RTVE ens feia recuperar la il·lusió amb el nou mètode per elegir el representant. Ja són tres anys seguits els que Espanya ha pogut 'escollir' l'encarregat de fer-se amb el micròfon de cristall com a millor cançó d'Europa. De moment, sembla missió impossible, però aquest any tenim de nou una nova oportunitat per aconseguit catapultar-nos fins a l'èxit. Zorra és el títol de la cançó que viatjarà el pròxim 11 de maig a Malmö, Suècia. El matrimoni de Nebulosa serà l'encarregat de representar-nos damunt l'escenari, cada vegada queda menys pel gran dia, però ja han començat els enrenous.
Des del Benidorm Fest, el festival ja està lligat amb la polèmica. Costa acontentar a tothom amb la proposta o amb l'escenografia escollida, però el que sempre genera debat entre els espectadors són els vessants sociopolítics que engloben el concurs. Es tracta d'un concurs entre països, i indirectament, els escenaris de cadascun d'ells afecten en el vot i en el desenvolupament del concurs això està claríssim. I per aquest motiu, entre la llista de problemàtiques polèmiques que malauradament afecten anualment està el conflicte bèl·lic d'Israel i Palestina. Dins d'aquest conflicte, cada any es genera el debat sobre si la participació d'Israel és realment justa, i aquest any, n'hi ha que s'han tornat a mullar. Espanya, en canvi, s'ha volgut mantenir al marge. Tot i que l'organització hagi volgut ser neutre un any més, en aquest procés de selecció al Benidorm Fest hem pogut anar veient diverses opinions de l'equip. Però la representació final ha estat nul·la.
Inés Hernand, una de les presentadores que formava part de l'equip del Benidorm Fest, es mullava a la roda de premsa donant unes contundents declaracions sobre el tema, i desvinculant-se de l'entitat de RTVE: "A ver, yo lo he dicho off the record porque no había nadie grabando, pero vamos, yo condeno profundamente los ataques de Israel a la población gazatí. Y eso lo diré públicamente como Inés Hernand y no como RTVE, entonces yo no puedo comprometer la posición de la pública, pero yo ahí tengo mi posicionamiento claro. Está siendo una masacre, un genocidio y yo como persona individual exijo el alto fuego ya y me he manifestado en ese sentido" Una resposta aplaudida per la xarxa, però totalment silenciada per l'organització. Ana María Bordas, de la delegació espanyola d'Eurovisió, aclaria el següent: "Es un festival de música. Aquí ni entramos ni salimos, vamos a participar."
A més, resulta polèmic el fet que Espanya sí que decidís mullar-se pel conflicte amb Ucraïna i Rússia i, per contra, faci oïdes sordes a la situació d'Israel i Palestina. Però en tot aquest enrenou, qui tampoc s'ha volgut pronunciar al respecte són María Bas i Mark Dasousa no s'han sumat a la llista de representants que han emès un comunicat en contra el conflicte bèl·lic i les accions d'Israel contra Palestina. Concretament, han sigut 9 els que s'han unit en un missatge per posicionar-se davant la polèmica. Bambie Thug (Irlanda), Gate (Noruega), Iolanda (Portugal), Megara (San Marino), Nemo (Suïssa), Olly Alexander (Regne Unit), Sab (Dinamarca), Silvester Belt (Lituània) y Window95Man (Finlàndia).
Entre aquesta llista, hi podem veure l'espanyol grup de rock Megara, concursant del Benidorm Fest 2023, i que, ara, representarà a San Marino al festival. El nostre duet, Nebulossa, continua al marge de la polèmica, concentrat en l'espectacle, aquest cop ha decidit no mullar-se en la reivindicació. Ells prefereixen apostar per la reivindicació de les seves lletres. Pròxima parada el Pre Party d'Eurovisió a Madrid.
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!