L'aeroport de Madrid ha estat escenari d'una de les peripècies més rocambolesques i espinoses de la trajectòria de Ricard Ustrell. El periodista i presentador de Catalunya Ràdio i TV3 va acabar detingut, juntament amb la seva productora, Sara Llovet, quan intentaven volar a Israel. El país d'Orient Mitjà és, malauradament, l'epicentre informatiu mundial per les sanguinàries accions dels palestins de Hamàs i la brutal resposta per part de l'Estat hebreu, desencadenants d'una guerra a la Franja de Gaza que s'ha estès també al Líban. Ustrell, qui al llarg de la seva carrera s'ha caracteritzat per visitar punts calents, es va plantar a l'aeroport madrileny tot just després d'entrevistar Alberto Núñez-Feijóo. Tenia el temps just per passar el control de seguretat, després el de passaports i ocupar el seu seient a l'aeronau. Ho va aconseguir, però tot el que va passar durant el procés va originar un desenllaç inimaginable.
El de Sabadell ha explicat aquest matí el relat d'un episodi que barreja la mala sort, una decisió poc encertada però irremeiable i un ambient crispat per la convulsa situació a Israel. Tot comença a l'esmentat arc de control d'equipatge, que passen sense problemes, malgrat portar estris diversos i que no van poder facturar per manca de temps. Hi havia armilles antibales, cascs protectors i material audiovisual i informàtic. En aquell moment comença una cursa cap a la porta d'embarcament, situada ben lluny d'aquell punt. Tant que havien d'agafar un tren llançadora. Mentre esperaven la seva arribada, revisen que no s'han deixat res a la cinta de control. Efectivament, hi és tot. Però hi ha un problema. Sobra un objecte. No és pas seu. Es tracta d'un ordinador portàtil. Què es pot fer? No hi havia cap policia ni guàrdia de seguretat a la vora, tampoc poden fer marxa enrere perquè perden el vol. Decisió? Deixar l'aparell sobre un seient. Arriba el tren i van a tota velocitat cap a la porta d'embarcament, que també travessen sense problemes. Fins i tot, ocupen les seves places a l'avió. I comença el xou.
Ustrell i la seva productora comencen a veure i sentir coses estranyes, passa alguna cosa. El comandant del vol d'Iberia, amb un anglès macarrònic, però perfectament intel·ligible, s'adreça al passatge. El missatge: hi ha dos passatgers que seran desallotjats. No acaba aquí: la resta de viatgers també han de baixar immediatament. Cal realitzar un control de seguretat. Tothom a agafar l'equipatge de cabina i a esperar a la passarel·la fins a rebre el vistiplau. Tot neix per l'ordre d'un agent del Mossad, el servei secret israelià. Poca broma. Quan són fora, apareix la policia espanyola. Entren a revisar l'avió. Després, es presenta un grup de guàrdies civils. Són 6. A qui busquen? A Ricard Ustrell i a Sara Llovet. Queden detinguts en aquell moment.
Els agents els porten a una sala i els escorcollen. I quan comencen a mirar els ordinadors, tot cobra sentit. Ustrell i Llovet, d'alguna manera, respiren alleujats. El presentador explica tot el que ha passat amb el famós dispositiu. “Ho miren per càmeres, comproven que és veritat, i em diuen "d'acord, però hem de continuar la investigació perquè aquesta persona ha denunciat, i l'ordinador no està on l'heu deixat"”. És a dir, algú s'havia endut l'aparell, aprofitant l'avinentesa. Els tertulians de Catalunya Ràdio, com ara Vicent Sanchis, furga a la ferida: “Còmplice necessari en subtracció d'ordinador, potser la setmana que ve no el trobem aquí”. El cas està sota secret de sumari, veurem com acaba la cosa. El que sí que sabem, però, és que no van volar. De fet, no ho va fer cap passatger del seu vol: va acabar cancel·lat pel risc a la zona de destinació. El súmmum.
Tot aquest embolic, per a no res. Ara, no ho oblidaran mai.