Espanya té una espina clavada des de fa 32 anys: el COI va triar Barcelona com a seu d'uns Jocs Olímpics i van ser un èxit que encara està insuperat. A molts nivells: esportiu, d'infraestructures i d'imatge internacional. Mai la delegació espanyola ha aconseguit tantes medalles com a Barcelona '92. Mai una ciutat havia fet obres que s'han aprofitat totes, des de la Vila Olímpica oberta al mar a les instal·lacions esportives. I a ulls del món, Barcelona va quedar com un prodigi d'originalitat, creativitat i bellesa en la inauguració que encara és recordada: la fletxa del peveter, el mar Mediterrani a la gespa de l'Estadi olímpic amb Els Comediants, la piscina de salts amb la Sagrada Família de fons... Icones que han quedat en la retina durant 32 anys. En canvi, Madrid ha fracassat totes i cadascuna de les vegades que ha demanat ser seu olímpica, fent fora Sevilla que ho va demanar abans. Espanya necessita uns JJ.OO. perquè els de Barcelona van ser, a ulls espanyols, massa catalans. Es van inaugurar el 25 juliol de 1992 i l'endemà el diari esportiu de referència a Espanya,  Marca,  va triar de titular i foto de portada una jornada del Tour. Barcelona '92 ni en foto ni en titular, un peu de pàgina. Espanya no ha canviat, ja era així.

Portada de Marca l'endemà de Barcelona 92
Portada de Marca l'endemà de Barcelona 92
5d16256563ba8defb433294b695c8bcf6cb46d56w
Felip a París rebent la Delegació espanyola, EFE

La Corona volia ara que Pablo Urdangarin fos l'abanderat dels Jocs Olímpics però el Barça va posar fi a aquesta il·lusió proclamant que el nebot de Felip no és prou bo per jugar al Barça d'handbol. El va fer fora del Barça B i ara lluita al Granollers per la segona plaça. Van quedar tercers. No va a la Selecció ni amb 23 anys, l'edat d'or dels esportistes, quan estan més en forma. Decebuda Zarzuela, el COE havia de triar qui seria l'abanderat de la delegació espanyola a Paris. Hi havia dos noms per sobre de tots: Rafa Nadal Rudy Fernández, que és l'únic de la delegació que assistirà als seus sisens Jocs. Rudy va debutar als Jocs de Sidney l'any 2004 quan tenia 19 anys. Ara amb 39 anys acaba a París. Té el rècord d'enguany de sis Jocs, ha participat a Sidney, Atenes, Pequín, Londres, Rio, Tòquio i París. La seva germana ha lamentat que mentre tres delegacions tenen estrelles del bàsket com a abanderats, com el mític LeBron James pels EUA, Rudy no pinta res.

c83664717933cca1963f9d8e19e8b27c9ca930a4w
Rudy en el partit de fa pocs dies, EFE
32948fed7043566901e0803c41909b6e28f724e7w
Rafa Nadal jugarà dobles amb Alcaraz a París, EFE

Nadal i Rudy són més espanyols que el pal de la bandera, antibarcelonistes indissimulats, propers a la monarquia i allunyadíssims de Catalunya, tot i que han jugat a Barcelona. Rudy va ser jugador del Joventut de Badalona, La Penya i Nadal va formar-se al RCT Barcelona. Tots dos són mallorquins i s'han escolaritzat en català. El COE ha preferit un altre bilingüe, un nascut a Oxford. Els abanderats seran la regatista Támara Echegoyen i el piragüista Marcus Cooper.

GQ lAUNXsAAPpEF
La regatista Támara Echegoyen i el piragüista Marcus Cooper abanderats, COE

Cada delegació tria els seus abanderats. Espanya va posar d'abanderat Felip VI com a esportista d'elit perquè el van colar a competir en Vela a Barcelona. No va guanyar cap medalla. Ara tenien l'oportunitat de quedar bé i posar esportistes mítics com Nadal o Rudy però algú al COE va pensar: ¿mallorquines y catalanoparlantes? Demasiado BCN ' 92. Castigats. O que es tallin un dit i abanderin als Paralímpics. El COE fent coses rares.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!