Fa dècades que Ridley Scott és un dels millors directors de Hollywood, un rei sense corona. Entre el seu catàleg es destaquen cintes com Gladiador, Alien, el vuitè passatger, Black Hawk enderrocat, Thelma i Louise i Blade Runner. A causa d'aquesta última és, possiblement, un dels més grans exponents del cinema de ciència-ficció. Però hi ha un altre aspecte particular d'aquest cineasta, i és que pot arribar a ser un tant polèmic per les seves observacions i comentaris directes. La seva més recent creació, per exemple, ha rebut crítiques que no va dubtar a respondre de manera contundent.

Amb gairebé 86 anys, Ridley Scott continua estrenant pel·lícules i girant en ple nucli de l'espectacle. Des que en va complir 80 el 2017, ha llançat una estrena gairebé cada any. El seu ritme és imparable i després de tants anys d'experiència, es pot dir que la seva falta d'humilitat només continua creixent. Ja ha succeït que durant les seves gires promocionals, la premsa emet algun comentari que no és del seu grat i acaben fent-los 'farinetes'. Però, arribats a un consens general, sembla ser un dels pocs cineastes que pot permetre's una actitud tan particular.

Ridley Scott

La seva pròxima estrena serà a finals de novembre amb la pel·lícula Napoleó. I encara que no s'ha estrenat, ja hi ha els qui troben inexactituds en la història i el seu creador no va dubtar a defensar el seu treball.

Li plouen crítiques a Napoleó i Ridley Scott respon

Arriba a la gran pantalla la vida de Napoleón Bonaparte, la seva història estarà protagonitzada per Joaquin Phoenix. Abans del seu llançament, la productora va donar a conèixer el tràiler i va generar controvèrsia per mostrar determinades dades històriques errònies. Dan Snow, historiador de televisió, va fer un TikTok on va donar a conèixer el següent: "Napoleó no el va disparar a les piràmides", com apareix en l'avenç. També va parlar de l'aparença de Maria Antonieta, que portava la cabellera molt reduïda durant la seva execució i en qui l'emperador no va ser present.

Ridley Scott

A totes aquestes, Scott es va fer notar quan va respondre als que emetien opinions sobre la falta de rigor de la pel·lícula. "Busqueu-vos una vida", van ser les seves paraules. I és que, com havia esmentat Phoenix en una entrevista amb la revista Empire, el film no pretén ser una biografia de la vida del mandatari. "Si realment vols entendre Napoleó, llavors probablement hauries d'estudiar i llegir pel teu compte. Perquè si veus aquesta pel·lícula, veuràs aquesta experiència explicada a través dels ulls de Ridley", va assenyalar.

La revista The New Yorker, així mateix, va deixar clar que el llargmetratge es va començar a gestar en la ment del guionista fa molt temps. Fa més d'una dècada que va llegir un llibre de Sten Forshufvud, un cirurgià dentista que el 1961 va publicar la seva teoria que Bonaparte havia estat enverinat amb arsènic. Tot això a partir de l'anàlisi que li va realitzar una mostra de cabell. Després, el director de Blade Runner va conèixer més detalls de la seva vida i, sobretot, li va interessar el seu exili i l'amistat que va tenir amb una jove.

Al marge dels canvis intencionals que va introduir Ridley Scott en Napoleó, serà aquesta la seva oportunitat per guanyar l'anhelat premi Oscar?