Com cada anys pels volts de Nadal, La Marató de TV3 es proposa recollir milions d’euros per destinar-los a la investigació. Aquest any, Gemma Nierga i Ramon Gener condueixen 15 hores de programació per la recerca contra el càncer.
Ja queda menys per #LaMaratóTV3. Ells @ramongener comencen a tenir més a punt les més de 15 hores de programa! I vosaltres, heu fet ja la crida? #HoVisc pic.twitter.com/BhrgWqyXCR
— La Marató (@la_marato) 11 de diciembre de 2018
Durant els dies anteriors a La Marató, presentadors de TV3 i de Catalunya Ràdio han emocionat tothom recordant els seus éssers estimats desapareguts pel càncer. Carles Prats, Raquel Sans o Eloi Cordomí han contribuït a una campanya de conscienciació ciutadana que té avui el seu punt àlgid, amb activitats per tot el país.
El càncer ens toca a tots de prop. Jo també #HoVisc. I Tu? La Marató de TV3 és el 16 de desembre. pic.twitter.com/wTaOsVhTcc
— Raquel Sans Duran (@RaquelSansDuran) 27 de noviembre de 2018
Aquest any el tema de #laMaratoTV3 ens toca a tots de prop. Per la investigació contra el càncer jo #HoVisc @tv3cat @la_marato pic.twitter.com/dwASuE5HzX
— Eloi Cordomí Montoya (@eloicordomi) 26 de noviembre de 2018
Fa anys que La Marató també és protagonista a Catalunya Ràdio. De fet, ha estat la ràdio pública catalana qui ha inaugurat l’edició d’enguany. Al programa El Suplement, Roger Escapa ha emocionat els oients quan ha donat per iniciada La Marató amb un petit homenatge al seu tiet, mort de càncer. Antoni Farrés va ser alcalde de Sabadell durant 20 anys. Com a militant del PSUC i d’Iniciativa per Catalunya, Farrés va dirigir la ciutat entre els anys 1979 i 1999.
El 13 de febrer de 2009, Farrés va morir de càncer amb només 64 anys. Així és com ho explica el seu nebot: “Massa aviat, massa d’hora, massa coses encara per fer i tantes coses per recordar. No el veia gaire sovint a causa de la seva projecció pública. Parlàvem de política i futbol”.
Roger Escapa recorda el seu tiet com un home a qui li agradava discutir, contrastar opinions: “Se sabia amb la raó, era imbatible amb arguments, rèpliques i carisma. Sempre amb un cigarret a la mà i amb el fum que treia per aquell nas gran que tant el definia i amb que tant el caricaturitzaven”.
Però el càncer s’ho va endur tot per davant: “Maleït cigarret. El diagnòstic va caure com una gerra d’aigua freda a la família i als amics. Ens va envair la por, la quimio, la ràdio, la caiguda dels cabells... tot va canviar”. I continua: “Ja no discutíem, ja no caminàvem. La malaltia el va vèncer”.
El presentador d’El Suplement recorda com va ser l’últim dia del seu tiet: “Recordo la reacció de la meva àvia. La dona més forta que conec: una guerra, molta fam, vuit fills, dotze nets i nou besnets. Va ser la primera i última vegada que he vist plorar la meva àvia. Allà on siguis, oncle, una abraçada. L’àvia ja ha fet 95 anys i continua pensant cada dia en tu”.
La Marató encara té moltes hores per davant amb el repte de superar la xifra aconseguida l’any passat: més de 10 milions d’euros destinats a la investigació.