Rosalía és ara mateix una de les grans ambaixadores que Catalunya té al món. La cantant de Sant Esteve Sesrovires ha aconseguit portar el nom del seu poble al The New York Times i el creixement meteòric de la seva carrera sembla imparable.

rosalia Goya GTRES

GTRES

La cantant s’ha convertit en tot un fenomen, també fora de casa nostra. Rosalía es troba aquests dies a l’Argentina, a punt de començar una gira mundial que té la casella de sortida a l’Amèrica Llatina. L’artista treu pit de catalana, també a Buenos Aires, i protagonitza un momentàs amb el corresponsal de TV3, Joan Biosca, al davant de la premsa argentina: “Como es mi paisano, le hablaré en catalán”. Una petita passa que ajuda a normalitzar l'ús de la llengua. Rosalía, emocionada, respon íntegrament en català mentre a la sala de premsa de senten alguns gestos d’aprovació. “Em fa molta il·lusió. Fa dies que no parlo en català i en tinc ganes. Tinc moltes ganes d’anar a Barcelona i presentar l’espectacle a tota la meva gent, al Primavera Sound”.

El discurs en català de Rosalía, del tot normal, no seria notícia si no fos per la situació de minorització de la llengua i pel menyspreu que han patit molts catalans per expressar-se en el seu idioma. La bronca de Sergio Ramos a Gerard Piqué i a TV3 per parlar català en una roda de premsa, fa uns anys, va ser sonada. El comentari del jugador del Madrid i de la Selecció espanyola, menystenint l’ús del català i dient “Háblale en andaluz, que no entiende el castellano”, es va fer viral.

El mateix li va passar al Major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, quan feia una roda de premsa després dels atemptats dels 17-A a Barcelona i un periodista li exigia que canviés d’idioma perquè no volia sentir el català. “Bueno, pues molt bé, pues adiós”, va contestar-li Trapero aquell dia. L’intolerant, ridiculitzat.

Aquestes situacions vergonyoses les pateixen també els catalans anti-indepes. Manuel Valls, per exemple. Fa unes setmanes es va manifestar amb Vox i el PP a Madrid, contra el diàleg entre el govern de l’Estat i la Generalitat. El candidat de Ciutadans a l’alcaldia de Barcelona responia en francès a la premsa i una senyora el fuetejava amb una ignorància supina: “¡¿Pero qué está hablando, catalán?!”.

Rosalía, parlant català sense cap mena de problema. Només faltaria.