Cada vegada anem coneixent més detalls de la família Campos. I és que si no en teníem prou amb María Teresa Campos, Terelu Campos, Carmen Borrego i Alejandra Rubio, ara ha arribat el torn de José María, el fill de Carmen, qui es va casar la setmana passada amb una exclusiva que va pactar la seva pròpia mare, on van posar totes les Campos, menys Alejandra. Són les nostres Kardashian espanyoles.

Ara hem conegut que José María treballa rere de les càmeres a l'equip de 'Viva la vida'. El net de María Teresa Campos és productor audiovisual, tot queda a casa. Carmen Borrego ha volgut recordar un problema de salut que pateix José María. Es tracta de la síndrome de Brugada. Aquesta és la raó per la qual porta un desfibril·lador. La Fundació del Cor ho defineix com una malaltia d'origen genètic que s'enquadra dins de les trucades 'canalopatías'. El seu diagnòstic és complicat. A simple vista les vàlvules, el múscul cardíac i els vasos tenen una aparença normal, fins i tot si es realitza un electrocardiograma no apareixen alteracions. Tanmateix, el problema està en unes estructures encarregades que són lloc de pas de les cèl·lules cardíaques.

Portada Lectures casament fill Carmen Borrego
Portada Lectures casament fill Carmen Borrego

Una malaltia amb difícil diagnòstic

Així que si el pacient encara no ha estat diagnosticat, s'enfronta a un elevat risc, especialment si parlem de mort sobtada per arrítmies letals. Els descobridors de la causa real d'algunes arrítmies van ser els germans Brugada, per això aquest síndrome porta el seu nom.

És una malaltia d'origen genètic, és a dir, que es transmet de pares a fills. El diagnòstic es produeix de forma casual ja que els pacients són asimptomàtics. Si un pacient ha patit un esvaïment o síncope aquesta síndrome és una de les possibilitats a contemplar. Hi ha moments en què aquesta malaltia es fa menys evident. Per tant, es donaria al pacient una medicació per portar-lo a un escenari de "prova de provocació", així es posa a prova la malaltia i pot ser diagnosticada.

https://www.youtube.com/watch?v=PIuZ5uY7NQ0

A més d'aquesta prova, el pacient s'ha de sotmetre a un electrocardiograma, un registre Holter durant 24-48 hores, un ecocardiograma i un estudi genètic, com una prova complementària.

Una de les mesures per tractar aquesta síndrome és l'ús de l'implant d'un desfibril·lador automàtic, un aparell que guarda una certa similitud amb un marcapassos i que es col·loca de forma interna al pit.