L'ésser humà és un animal de costums. Ens habituem a tot, per molt dura o colpidora que sigui la realitat. I la pandèmia del coronavirus, que ha posat cap per avall el nostre món i la nostra vida, convertint-la en una tragèdia per a milers de famílies, n'és un dolorós exponent. Ara que es parla de "nova normalitat", "desescalada" i "desconfinament", i que tenim pressa per recuperar el ritme i les rutines prèvies a la malaltia, sovint oblidem que el perill no ha passat. Ni molt menys. La Covid-19 segueix activa i mortal, per molt que les xifres de contagis, hospitalitzacions i morts hagin minvat.
Vivim una etapa en la que celebrem que, per exemple, Catalunya "només" sumi els traspassats de cent en cent. Sí, fa unes setmanes el drama era molt pitjor. Però el degoteig és esfereïdor. 100 morts ahir, 100 avui, 100 demà... Comptem els morts com qui compta ocells al cel, avellanes en un cistell o cotxes per l'autopista. Una lleugeresa esgarrifosa, i que hauríem de mirar des d'una altra òptica, sent curosos amb el que significa. Un exercici que ha fet l'economista Xavier Sala-i-Martin, comparant-los amb un dels moments més tràgics de la nostra història recent: els atemptats del 17-A a Barcelona i Cambrils: "ens hem acostumat a la mort fins al punt que avui estem contents perquè a Catalunya "només" han mort 100 persones. Perspectiva: l'atemptat de les Rambles va fer setze víctimes."
Com som els humans que, després de tants dies de tenir centenars de morts diàriament, ens hem acostumat a la mort fins al punt que avui estem contents perquè a Catalunya "només" han mort 100 persones. Perspectiva: l'atemptat de les Rambles va fer setze víctimes.
— Xavier Sala-i-Martin (@XSalaimartin) 30 de abril de 2020
A mi em preocupa que es parli de desconfinament quan encara hi ha gent que mor de Covid 19
— SANDRA Gubh (@Sandragubh) 30 de abril de 2020
Se rompe la empatía racional humana con la aceptación lejana de las desgracias ajenas. No molesta ni se sufre lo que no nos afecta de cerca. El que muere es un humano alternativo a nosotros mismos en estas circunstancias. Una deshumanización programada mediaticamente. Imsolidario
— Liberto Palau Serven (@LibertoPalauSer) 1 de mayo de 2020
I això és per als que no hem perdut a ningú per "refredat fluixet" que ens van dir que venia de Xina...
— El tal Toni 🎗#JoActuo #LlibertatPresosPolitics (@terratremol66) 30 de abril de 2020
Com ho justifiquem a qui va deixar un familiar a l'hospital i no l'han tornat a veure viu?
Cada mort té noms i una família i ens hem “acostumat” a parlar-ne com si fossin litres d pluja 🤦🏻♀️ respecte!
— Josepa Carreras (@JosepaCarreras) 30 de abril de 2020
Doncs jo no mi acostumare mai, hi ha hagut un mort i tres malalts molt greus a la meva família i quan veig el número de morts penso en la gent que els estima
— Magda (@Magda72958393) 30 de abril de 2020
És com si cada dia s'estavellés un avió de passatgers i no ens alarma saber que demà tornarà a passar.
— Àlex de Porrata-Doria (@alexdp_doria) 30 de abril de 2020
Una reflexió molt dura, terrible, però urgent i necessària. Tinguem respecte per la mort, cuidem-nos tots plegats. Malauradament, el coronavirus està ben viu. I tots som víctimes potencials.