Jordi Basté i Quim Monzó són dos bons amics que tenen moltes coses en comú. Una de les que els uneix és la teca. La bona tecaGourmets d'exquisit paladar, coneixedors dels millors plats i dels bons tiberis, quan troben una obra mestra en forma d'àpat en algun restaurant del país, no dubten en recomanar-s'ho, sabedors que hi ha pocs plaers en aquest món comparables a l'orgàsmica sensació de posar-te a la boca algun tros de cel en forma de menjar.

Jordi Basté / TV3

Aquest matí de dilluns, mentre donava les notícies de les 8 a El món a RAC1, el bo d'en Basté ha anunciat una de les cites imperdibles d'aquesta setmana a Barcelona pels amants de la gastronomia: "Avui obre portes a la Fira de Barcelona una nova edició de l'exitós Saló Alimentària i Hostelco, és la fira més gran del sector de l'alimentació, la restauració i la hostaleria del sud d'Europa". El programa, evidentment, hi serà i passejarà pels expositors que hi haurà per tot el Saló. Fins dijous s'espera que hi passin uns 100.000 visitants, més dels que van venir en la darrera edició del Mobile World Congress. S'espera la presència del president del Govern català, Pere Aragonès o del rei d'Espanya Felip VI. Una cita que es fa cada dos anys, però que l'edició del 2020 es va haver de suspendre per culpa del coronavirus. 7 pavellons, 85.000 metres quadrats d'exposició, més de 3.000 empreses presentant les seves novetats, 400 d'elles, internacionals, de 52 països diferents. Una cita on, com a cada edició, no hi faltaran alguns productes que deixaran tothom amb la boca oberta... De gana? Potser. Però sobretot, d'estupor. Incredulitat com la que ha verbalitzat Basté en sentir la periodista enviada a cobrir l'acte:

Jordi Basté / TV3

Parin atenció i apuntin. Preparin-se per veure d'aquí molt poc, qui sap, algunes novetats culinàries als seus plats que potser tindran èxit o potser quedaran en l'oblit. La llista és de les que fa posar els ulls com a taronges, especialment per un producte. A veure si endevinen quin: "Entre les novetats que s'hi presentaran hi ha un xoriço ecològic de carbassa (que duu el curiós nom de 'Calabizo'), cervesa feta amb olives, còctails fets amb esferificacionsun ou vegetal de farina de cigrons, begudes dissenyades en funció de la genètica, patates xips de fuet, un robot cambrer que pot servir fins a 400 taules al dia, una impressora 3D que fa entrecots o filets de salmó de carn sintètica o una truita de patates en llauna"... Imaginin la sorpresa de Basté, ell que és tan amant de les noves tecnologies, que el que li ha cridat l'atenció, de tot el que ha sentit, no ha estat ni el robot ni els entrecots fets amb impressora... "Truita de patates en llauna...". I què ha fet en sentir-ho? Advertir el seu bon amic Quim Monzó perquè no li agafi un atac de cor quan ho vegi: "Saludem i enviem una abraçada molt forta a l'estimat Quim Monzó... Truita de patates en llauna... Apunta, Monzó".

Quim Monzó / Twitter

"He sentit una cosa avui que se m'han fotut els pèls de punta", ha reconegut després Basté, a les onze del matí, quan ha tornat a connectar amb el Saló Alimentària. I ha tornat a mencionar la truita de patates en llauna. Com diu el periodista enviat: "Es pot conservar tot un any"... Com va dir algú, que pare el mundo, que me bajo. Benvinguda sigui la modernitat. Ara bé, on hi hagi una truita de patates acabada de fer, en un plat, per devorar-la de cop, que se quite lo demás. I per descomptat, que se quite la truita de patates en llauna. Tenim curiositat per saber què farà Quim Monzó si algun dia li posen al davant una truita de patates en llauna.