Salvados ha centrat el seu últim programa en el tràfic de blanques, el comerç efectuat amb dones que destinen a la prostitució. Jordi Évole ha volgut indagar en aquest món, parlant sobre dones que són enganyades, prostituïdes i esclavitzades amb l’objectiu de guanyar molts diners.
Un ‘negoci’ que mou milions d’euros l’any, i és que les xifres són alarmants. Una psicòloga experta en la matèria va contextualitzar com es troba la situació actualment: 12 milions de persones al món que viuen en aquesta situació, el 75% dels quals són dones i nenes.
Espanya seria el primer país europeu en consumir sexe pagat, i que es consideri alegal no ajuda: “Això dona un paraigua que deixa que tot això passi. El client sempre és la pota invisible. La societat normalitza el seu paper”.
“El 75% de víctimas de trata son mujeres o niñas”. Alba Alfegeme, psicóloga y coordinadora de @PHITProject, explica los datos de la trata. #LasInvisibles pic.twitter.com/PJFP1NCHA3
— Salvados (@salvadostv) 11 de marzo de 2018
El moment més dur d’aquest especial ha estat l’entrevista a Amelia Tiganus, víctima que després de cinc anys obligada a exercir la prostitució va poder sortir d’aquest cercle. Convertida en activista, explicava com va començar tot: quan un grup de proxenetes la van convèncer per venir a Espanya per ‘fugir’ de les violacions que estava patint a Romania: “Em van vendre a un proxeneta espanyol per 300 €. El botí que deixa el tràfic i la prostitució allà és molt suculent. Prefereixen mirar a un altre costat i beneficiar-se’n. Em vaig resignar, però em sento molt orgullosa de mi mateixa de no haver-me suïcidat. El feminisme em va salvar la vida, va ser l’única cosa que em va donar eines per comprendre que el que havia fet no era culpa meva”.
El mensaje de @amelia_tiganus para los hombres que consumen prostitución sin importarles las condiciones de las mujeres que la ejercen. #LasInvisibles pic.twitter.com/FaSx9oWcmZ
— Salvados (@salvadostv) 11 de marzo de 2018
Ella no va ser l’únic testimoni, per això. Una altra dona, Ana, en aquest cas nigeriana, va sincerar-se amb Évole i va posar la pell de gallina als teleespectadors amb la seva història: “Em van dir que vindria aquí a estudiar, em van donar diners i em van enganyar. Havia de tenir relacions amb 10 o 15 homes al dia i no em quedava res de diners, perquè els hi havia de tornar. Estava esclavitzada. Havia d’estar al carrer de les 8 del matí a les 9 de la nit, de dilluns a diumenge. Per treure’n 100 euros havia d’estar amb 10 homes al dia”.
No son prostitutas. No son libres. Son víctimas, estafadas, explotadas, esclavizadas… A Ana le prometieron que iría a España a estudiar. #LasInvisibles pic.twitter.com/cCLMGL8Fxr
— Salvados (@salvadostv) 11 de marzo de 2018
Unes confessions esgarrifoses que va acabar amb una forta denuncia al sistema espanyol: “És perfecte pel proxeneta. Des de les lleis fins a la matèria primera que rep de països pobres. Tot està en perfecte harmonia. La culpa i responsabilitat és primer de l’Estat, després la societat repeteix el discurs del lobby proxeneta, “elles volen””.
¿Quién es el culpable de la trata y la explotación sexual? @Amelia_tiganus lo tiene claro: el Estado, el proxeneta, el cliente y la sociedad. #LasInvisibles pic.twitter.com/izmjCiSbFf
— Salvados (@salvadostv) 11 de marzo de 2018
I és que encara no hi ha una llei integral contra el tràfic de blanques, quan és el país que més en consum i un destí de turisme sexual. “Les menors víctimes abans tenien 17 anys, ara venen amb 14”, assegura la directora de l’associació per l’atenció a la dona prostituïda. Una situació insostenible que Salvados va denunciar, pregant perquè s'hi posi fi.