Qui li havia de dir a Luis Rubiales que el piquito de la discòrdia arribaria tan lluny. Segur que a pocs els fa falta, però per curar-nos en salut és millor que ens posem en antecedents. 20 d'agost, Sidney. La selecció femenina de futbol es fa amb el primer lloc del Mundial sota l'atenta mirada de l'audiència, dels espectadors que es trobaven físicament a l'estadi i de personalitats del calibre de la reina Letícia o la infanta Sofia. Una fita per a les dones en l'esport que es veia embolicada per un gest massa desafortunat.
Enmig de la celebració, de les abraçades, dels salts i els crits, el president de la federació creia convenient fer-li un petó a la boca a la migcampista Jennifer Hermoso. Podria semblar una ximpleria, però la cosa no ha acabat gens bé. Enrenou mediàtic i un escàndol que, més enllà de la dimissió o no dimissió de Rubiales, ha obert la veda per tractar les realitats del masclisme que encara avui dia enfronten les dones en l'àmbit esportiu, així com totes les actituds amb què han de bregar en moltes ocasions per part dels seus superiors.
Sandra Barneda, indignada per no poder tenir les jugadores en plató
Un debat del qual també s'ha fet eco La última noche, el nou programa presentat per la catalana Sandra Barneda en la nit dels divendres de Telecinco. L'anàlisi de l'actualitat sorgia de l'última de les novetats, i és que el TAD anunciava hores abans que la falta de Rubiales era considerada "greu", però no "molt greu". Les discrepàncies estan servides, però és indiscutible que falten per sentir algunes de les veus més importants per entendre de primera mà la realitat de les campiones. Aquesta és, en realitat, la de les jugadores.
Precisament, ha estat Barneda qui, fruit de la indignació i la disconformitat, ha explicat el perquè de no poder comptar amb les companyes d'Hermoso en plató. "Las jugadoras no hablan porque parece que hay por parte de los clubs un imperativo, que impere de momento la ley del silencio". "Este programa quería hacer todo un homenaje a las jugadoras para que vinieran. Algunas querían venir y hablar y los clubs de Primera División no les han dejado, en contra de la voluntad de las jugadoras", aprofundia, deixant caure que les futbolistes no tindrien la potestat efectiva de decidir en quins programes de televisió poden intervenir. Una capacitat d'exposició contraposada a què està tenint Rubiales, d'acord amb l'opinió de la presentadora. "Luis Rubiales puede poner a todo el mundo, a su madre, a sus sobrinas. Y las compañeras de Jenni Hermoso en silencio (...). No sé si la cosa es justa".
Dones d'elit que sí que han pogut explicar la seva història
El programa sí que ha pogut aportar la visió d'altres esportistes d'elit. La windsurfista Blanca Manchón, la boxejadora Joana Pastrana, la jugadora d'handbol Eli Pinedo i la futbolista Sandra Vilanova s'asseien en l'espai de Mediaset per explicar la seva veritat. Allò que han viscut en la seva trajectòria en àmbits que, desgraciadament, continuen massa masculinitzats. Precisament, Vilanova ha emfatitzat la situació del futbol i ha repassat gestos que els superiors acostumaven a tenir amb elles que no considera del tot encertats.
"Lo que necesitas es un buen macho", li van arribar a dir. Tant camí queda per recórrer.