Només queden cinc mesos per a Eurovisió 2021, una eternitat tenint en compte el context imprevisible i canviant de la pandèmia. Des d’En Blau, però, volem respondre als dubtes dels eurofans:
Quin pla hi ha per a celebrar-lo?
A hores d’ara, la televisió neerlandesa treballa en un festival amb la fórmula inequívoca: distància, mans netes i mascareta. Per tal de reduir contagis, es limitarà el nombre de membres de les delegacions i premsa acreditada. Probablement, els espectadors es dividiran en bombolles, demanant-los una anàlisi negativa de la Covid-19 o un justificant de vacunació (si és que arriben les vaccines) i, inclòs, se sotmetran a un control de temperatura i prova ràpida d’antígens per a entrar al recinte.
Si la crisi s’agreuja, tindrà lloc igualment el certamen?
La UER s’hi ha compromès de totes totes. En cas que la situació empitjorés, la gala se celebraria a porta tancada. En el pitjor dels casos, però, si els artistes no poguessin viatjar fins a Països Baixos ateses les restriccions de mobilitat a Europa, aquests haurien de cantar des dels seus països. De fet, per a curar-se en salut, l’organització ja ha demanat a les televisions que gravin la seva actuació, com si fos en rigorós directe sense fer cap retoc de postproducció en la veu dels seus representants.
Quants països hi participaran?
En total, 41 nacions es batran per a endur-se el trofeu de vidre, amb la tornada de Bulgària i Ucraïna i la retirada d’Hongria i Montenegro per qüestions econòmiques. Pel que fa al Kazakhstan, el país centreasiàtic haurà d’esperar una mica més per la seva estrena. A més, en les darreres setmanes, la direcció del concurs ha decidit que no hi haurà un nou sorteig d’assignació de semifinals. Per això, cada país actuarà en la seva respectiva fase eliminatòria adjudicada durant el passat mes de gener.
Com s’està adaptant el format a l’epidèmia?
Excepcionalment, s’admetran cors pregravats en les candidatures. Aquesta mesura pretén reduir al màxim el contacte entre els intèrprets i l’equip del programa, i busca que dalt de l’escenari hi hagi el mínim de persones possible. Tanmateix, amb l’experiència d’Eurojunior 2020 s’han demostrat les dificultats de produir un espectacle d’aquestes característiques, havent-hi risc de playback per part dels participants si aquests inclouen les parts principals de la melodia en la peça enregistrada.
Com es garantirà la igualtat de participació?
A diferència de la versió infantil, més enllà d’unes indicacions bàsiques de realització, es donarà total carta blanca a les emissores perquè gravin la seva interpretació com els sembli. No obstant això, cada país haurà de comunicar el seu pla de producció a la corporació holandesa. Per tal de verificar que es compleix el principi d’igualtat, el responsable d’Eurovisió Martin Österdahl, un delegat de l’ens amfitrió i un observador extern auditaran cadascuna de les cançons competidores.
Es mantindran els elements de l’edició fallida?
Chantal Janzen, Jan Smit, Edsilia Rombley i Nikkie de Jager en seran els presentadors. Obrim-nos continuarà sent el lema, un missatge necessari ara que s’imposa la nova normalitat, mentre que la identitat gràfica canviarà lleument. Sobre l’escenari, es conservarà el concepte previst, un disseny pla, minimalista i modern. Quant a les postals que precedeixen als cantants, aquestes tractaran la importància de sentir-se com a casa, l’espai que ha ocupat les nostres vides d’ençà del coronavirus.
Els representants que s’havien de batre enguany ho faran l’any vinent?
Només la meitat dels escollits, una vintena de músics, repetiran l’experiència eurovisiva, entre els quals, es troben els preferits de la festa cancel·lada Victoria (Bulgària) i Dađi (Islàndia), tot i que podrien retornar a l’arena els també favorits The Roop (Lituània) i Little Big (Rússia). A partir d’aquest hivern, començaran les tradicionals preseleccions d’Albània, Croàcia, Dinamarca, Finlàndia, Noruega i Suècia, adaptades a la crisi sanitària, que s’estendran fins arribada la primavera.
Per què les composicions del 2020 no seran vàlides pel 2021?
Així es va acordar en la darrera reunió del Grup de Referència, el nucli dur d’Eurovisió, on es va insistir en el compliment de la normativa vigent, que dictamina que les propostes musicals no poden estar disponibles comercialment abans de l’1 de setembre anterior a la gresca. Amb tot, Eurovisió: Europa encén una llum ja va homenatjar a la quarantena d’aspirants al triomf amb un especial que va unir als pobles europeus durant el confinament a través de la música i l’esperança.
Què hi cantarà Blas Cantó?
El murcià sospesa quatre balades més o menys mogudes, ben diferents a Universo, les quals ja ha fet arribar a RTVE. En aquests moments, la cadena de l’Estat podria estar valorant la possibilitat d’organitzar una preselecció de temes, com va fer el 2012 amb l’andalusa Pastora Soler o el 2013 amb el grup asturià El Sueño de Morfeo, perquè els aficionats escullin l’opció que més els agradi. Es preveu que la pública espanyola esvaeixi incògnites del seu camí a Rotterdam el pròxim gener.
Quan hi tornaran Andorra i la llengua catalana?
El primer ministre andorrà Xavier Espot va assegurar a Susanne Georgi, l’última abanderada del Principat en la revetlla europea, que el petit país dels Pirineus tornaria a l’esdeveniment quan la situació epidemiològica remetés, amb la vista posada pel 2022, després que la danesa li presentés un projecte de viabilitat d’un gran patrocinador. Per afegitó, el principal partit del Govern, Demòcrates, va confirmar a En Blau que RTVA es trobava fent números per a retornar-hi a curt termini.