Des que Ferran Adrià va plegar, el xef més popular torna a ser Karlos Arguiñano. El basc és el cuiner més famós i estimat pel seu caràcter amable i per la seva forma d'explicar receptes. Ja fa 35 anys que té un programa diari de cuina, abans a TVE i ara a Antena 3, que acostuma a ser líder d'audiència als migdies. S'emet quan a la majoria de cases s'està preparant el dinar. Va començar a fer tele quan tenia 40 anys, per tant, ara la seva edat és de les que fa patxoca lluir: 75 anys, però ni pensa a jubilar-se.  Segueix al peu del canó, i del fogó. Es manté al capdavant de tots els seus negocis relacionats amb l'hostaleria a Guipúscoa: el restaurant-hotel KA i l'escola d'hostaleria Aiala, tots dos a Zarautz, i les vinyes i el celler K5 a Aia, a uns 20 km. Té una sòcia principal, la seva dona Luisi Ameztoy. I a banda compten amb un exèrcit de set fills, set, col·locats estratègicament a diferents àmbits de l'empresa familiar.

Luisi i Karlos amb una de les sseves filles, twitter
Luisi i Karlos amb una de les seves filles, twitter

Els fills, cinc nois i dues noies, no són gaire coneguts excepte el més mediàtic, Joseba, el reboster, que es dedica també a fer TV amb un programa de cuina a Euskal Telebista. A banda té dos obradors on fa rebosteria, elabora pastissos, brioixos i postres dolços. És el que més s'assembla al seu pare, per desimboltura al davant dels fogons i de les càmeres, i pel seu físic. Karlos pare i Joseba són molt semblants:

Eneko Arguiñano, Instagram
Eneko Arguiñano, Instagram

La resta de germans són també molt bascos. Eneko és el primogènit i és el cap de sala del restaurant familiar. A la foto de germans és el calb del final que es tapa amb una gorra. Té 48 anys. Després ve Zigor, que fa de cap de cuina al mateix establiment. No volia ser cuiner, veient el sacrifici del seu pare. A una entrevista va confessar "Estudié mecánico naval, probé lo que era trabajar en la mar y me fui a un petrolero. Sabía que cocinar era duro, que no iba a poder disfrutar mi tiempo libre con mis amigos o hacer surf que practicaba en campeonatos, aunque me gustaba cocinar". I va acabar als fogons. La sang és més espessa que la xocolata.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by zigor argiñano (@zigorman)

El quart fill és Martín, el que s'encarrega de la part administrativa dels negocis familiars. Si Zigor és el successor del pare, Martín és el successor de la mare al capdavant del personal de l'hotel, el bar, el restaurant: "patrón y guía de nuestro equipo de trabajo, gestiona diariamente la marcha del hotel y el restaurante, cuidando del barco":

El cinquè fill noi és Karlos, conegut familiarment com a Txarli, l'únic que no es dedica al negoci familiar, l'ovella negra. Treballa en un sector molt determinat del món del cinema, és director de  fotografia de pel·lícules com la imprescindible Maixabel d'Iciar Bollaín. Va confessar que "Me gusta guisar. Aprendí mucho con mi padre. De hecho, en casa de mis aitas, cuando celebramos algo, quizá sea el que más cocine. Para la familia cocina mi padre y como segundo de a bordo suelo estar yo".

Charly Arguiñano Instagram
Charly Arguiñano Instagram

I les noies, la primera és Amaia, la viticultora que tampoc volia saber res de cuinar i va estudiar enginyeria per treballar al món del motociclisme, on el pare va invertir. Ha acabat sent la responsable del celler i les vinyes Arguiñano que elabora vins a guipuscoans. Va estudiar Direcció d'empreses Vitivinícoles a La Rioja.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bodega K5 (@bodegak5)

I queda María Torres, que és la filla adoptiva de Karlos i Luisi. Als anys 90 l'èxit del xef a TVE el va fer marxar una temporada  llarga, quatre anys, a l'Argentina a fer programes per la TV d'allà. La noia era l'assistenta de la casa on vivia el cuiner basc a Buenos Aires. Maria va aprendre de cuina observant el millor i va acabar venint a Euskadi, estudiant per xef i exercint de mà dreta del cap de cuina del local familiar, el seu germà. "Ellos son mi familia, son mis padres adoptivos, mis hermanos, trabajamos de igual a igual. ¿Donde podría estar mejor?".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Maria Torres (@pocahontas22)

Els Arguiñano tenen de tot: el famós, l'ovella negra, l'adoptada... Però un tret en comú, adoren el seu pare i la seva mare, dos titans prop dels 75 anys. Per molts anys més.