Molt de talent. El mateix de bon caràcter. Quilos i quilos de simpatia. Un bon tros de somriure d'orella a orella. Unes gotetes d'experiències vitals. I moltíssim amor en tot allò que fa. És la recepta perfecta que fa que Sílvia Abril sigui una de les actrius catalanes més estimades del país. I la cosa, com veuran, va de receptes. Però anem per parts. La parella que formen amb l'Andreu Buenafuente és insuperable, però per separat també fan coses delicioses. La de Mataró, a més, té una altra virtut: s'estima enormement el nostre país i se li il·luminen els ulls quan volta per Catalunya. I els darrers temps, se n'està fent un tip. I per una causa meravellosa.
Els diumenges a les 14h del migdia, al circuit català de TVE els recomanem un programa que si encara no l'han vist, ja triguen. Un d'aquells tresors que potser no són molt coneguts pel gran públic, però que paguen molt la pena. Una delícia d'espai conduït i presentat per la gran Sílvia Abril. Es tracta de La recepta perduda. Un programa que fa la boca aigua: per veure l'alegria constant de la Sílvia, per veure indrets meravellosos de país i per veure alguns plats que et fan sortir els ulls de les òrbites. Vaja, com si fos El foraster, però amb Quim Masferrer posant-se les botes a banda de voltar i conèixer gent de Catalunya. Com diuen des del mateix programa, "Quants cops has pensat en aquell estofat que cuinava l’àvia, les mandonguilles que menjaves de petita, aquell arròs del poble, i que t’és impossible de tornar a gaudir perquè ja no recordes com es cuinava?". La resposta és massa vegades. Però gràcies a la Sílvia, això s'ha acabat.
Perquè l'actriu i ara presentadora s’ha proposat viatjar per tot Catalunya, llibreta en mà, per recuperar totes aquelles receptes tradicionals que han donat identitat als pobles de Catalunya. Malauradament, avui en dia, amb les presses, els nous temps, les noves tecnologies i més coses que ens fan anar de bòlid, la tradició d’heretar les receptes dels nostres avis i àvies, amb els secrets de la gastronomia catalana, és en risc de desaparèixer per sempre. Cosa que seria imperdonable. Perquè també desapareixeran tradicions, cultura, història, productes... A La recepta perduda, la Sílvia visita un poble de Catalunya, coneix els seus habitants, el seu paisatge, la seva cultura, les seves vivències i sobretot els seus productes i maneres de cuidar-los, o les “rareses“ i curiositats vinculades a la cuina i que ja només uns pocs coneixen. I ara torna a sortir a la carretera: "La 3a temporada de LA RECEPTA PERDUDA ja ha començat, la família contínua de viatge amb nous membres, noves històries i noves receptes q no volem deixar escapar. BENVINGUTS TOTS/ES/IS!!!!!! Ben aviat coneixereu les noves històries! Gràcies", anunciava ella mateixa. Des d'on? Des de Camprodon. Primera parada de la nova temporada. Meravella d'indret del Ripollès on ella i el seu equip han engegat la nova remesa de plats.
Segur que el que ens ensenya ens farà la boca aigua. El primer de la nova temporada. El darrer de l'anterior, pels que no el van veure, ens va deixar un regal. Més enllà del plat, i més enllà del lloc, Fideus a la cassola a Caldes de Montbui, l'inici del programa va comptar amb una convidada sorpresa. La Sílvia, a la cuina de casa seva, parla amb la seva filla Joana, sobre què li ve de gust que li prepari per dinar. I la nena ens ha sorprès a tots. Amb deu anys camí dels 11, alguna vegada ja l'havíem vist a la tele, com en l'últim programa especial de LateMotiv, però ara hem vist què gran s'està fent i sobretot, les seves dots davant la càmera, que l'estima i que no li fa gens de vergonya. Sense oblidar com es va assemblant cada dia més al seu pare Andreu.
Una actriu-presentadora en potència, ho porta a la sang. Temps al temps. Sílvia Abril, meravellosa. I Joana Buenafuente, també.