Per molts intents que des de fora pretenguin acabar amb el català, ja s'hi poden anar posant fulles que no ho aconseguiran. És curiós com molts comencen a hiperventilar a la que senten parlar la nostra llengua, com si fossin gremlins menjant després de la mitjanit o als que els hi cau aigua al damunt. I no només a les espanyes són especialistes en aquesta mena de comportaments miserables i catalanòfobs. Ara acabem de viure una nova mostra de la poca empatia que tenen alguns. On? A Suècia. Tal i com es va informar aquest dimecres, per exemple el corresponsal de Catalunya Ràdio, Jordi Baró, "Suècia té dubtes sobre la designació de català, euskera i gallec com a llengües oficials de la UE i reclama que s’analitzin a fons les implicacions econòmiques de la mesura. Primera reticència pública abans del debat formal dels 27 dimarts que ve".

ple del parlament europeu
Foto: Parlament Europeu

Vaya, vayita amb el país nòrdic. Les seves reticències es fonamenten en que no ho veuen clar. "Hi ha moltes llengües minoritàries que no són oficials dins de la UE", afirmen des d'Estocolm. Volen estudiar els efectes pressupostaris i de funcionament que implicaria aquesta iniciativa. L'executiu suec està "indecís" pel que fa a la possibilitat de modificar el Reglament número 1, en el qual es recullen quins són els idiomes oficials de la UE. Estocolm vol examinar "més a fons" quines són les conseqüències "legals i financeres" de la proposta. Els suecs es fan els suecs sobre la incorporació del català com a llengua oficial i a casa nostra, ja hi ha qui els ha respost amb una decisió ferma fins que no s'aclareixin: l'estimat periodista i presentador Jordi Eroles i el sempre genial Òscar Andreu.

oscarandreu 182672080 264721165384356 1786803384764568717 n
Òscar Andreu / IG

Eroles començava cofoi la setmana, perquè tal i com veuen, ha començat a formar part de la troupe de l'Helena Garcia Melero al Tot es mou, on ja ha debutat com a nou reporter de l'exitós programa de migdies de TV3. Per la seva banda, un dels col·laboradors més estimats de la història de l'Està passant ha començat en forma fent riure els oients de La competència de RAC1. I tots dos coincideixen en prendre mesures sui generis un cop han sabut la decisió dels suecs. Ells es mostren dubtosos pel que fa a la nostra llengua?... Cap problema. Però que tinguin clar que mentre continuïn tenint dubtes, a Catalunya hi haurà com a mínim dues persones que han pres nota i han pres una decisió imminent.

Poca broma. Tot i que el to dels dos sigui sarcàstic, que els suecs tinguin en compte que amb el català no s'hi juga.