Catalunya té tres star system alhora: els joves que volen menjar-se el món: els Carlos Cuevas, Laura Escanes o Lamine Yamal. Els adults que viuen consagrats: Andreu Buenafuente, Gerard Piqué o Helena Garcia Melero. Però EN Blau està orgullós de seguir sent el who is who de la tercera edat, els avis que viuen un retir merescut després d'anys defensant la llengua i la cultura catalanes. Aquest dimarts 22 d'octubre fa 100 anys l'actriu d'edat més avançada del país, la gran Teresa Cunillé. Nascuda a Sabadell el 1924, ha dedicat tota la seva vida a l'escenari, primer al teatre amateur i després triomfant amb companyia pròpia. TV3 no va saber fitxar-la més que per un dels set culebrots. Això sí: el millor. Nissaga de poder. Va ser Glòria Bruguera, la matriarca d'una família de cavistes enemics dels Montsolís, els Vilalta, encapçalats pel matrimoni que formaven Teresa Cunillé (Glòria) i Alfred Luchetti (Sebastià), amb un fill vidu, Pep Anton Muñoz  (Gerard) que es va casar amb l'examant del seu pare, la dolenta oficial de la sèrie: Montserrat Capdevila interpretada per la gran reina del culebrot, Mercè Sampietro.

Teresa Cunillé a Nissaga de poder, any 1998, TV3

Teresa Cunillé tenia 74 anys quan va interpretar el paper més popular de la seva llarga carrera d'actriu, el de Nissaga. Feia d'una dona bona, rica hereva, malcasada i amb un fill xitxarel·lo. Tots dos homes morien a la sèrie, el marit per un infart davant la Sampietro que li negava les pastilles, i el fill penjat com un fuet a les caves, suïcidat per culpa de la seva dona. El destí era que Lluïsa Cunillé es venjaria de la seva gran enemiga, la Sampietro, que queda tetraplègica en una cadira de rodes en caure per una escala. L'escena final de Teresa Cunillé passarà a la història de TV3 com un dels finals més tèrbols, foscos i maquiavèl·lics de TV3. Cunillé empeny la cadira de rodes de la Sampietro i consagrarà la seva vida a "cuidar-la". Tot era obra d'un geni insuperat, Pepito Benet i Jornet. Vídeo:

La seva dicció catalana és perfecta, com el de poques actrius. Al final totes dues dones moren a la sèrie, Cunillé de vella i la Sampietro d'inanició, agonitzant en morir la seva cuidadora en una casa sense ningú més. Final apoteòsic. Lluïsa Cunillé no ha tornat a TV3, va acomiadar-se del teatre en fer 83 anys i ara amb 100 anys encara té el cap clar per concedir entrevistes com la que va fer-li el diari Ara aquest estiu. Així és ara la gran Lluïsa Cunillé centenària: està més jove que quan feia Nissaga.

Teresa Cunillé abans de fer 100 anys, Youtube

"Amb cent anys encara tinc memòria, m'estudio les coses i me'n recordo". Del seu pas per TV3 només recorda que per primer cop l'aturaven pel carrer per felicitar-la, era famosa. "A la TV  no eres tu, eres la Pepeta. La gent pel carrer em felicitava, ai vostè és la Pepeta". El Teatre Romea acollirà Teresa Cunillé, 100 anys. Una vida de teatre, presentat per Lloll Bertran amb figures conegudes de les arts escèniques catalanes com Josep Maria Flotats, Sílvia Munt i Àlex Casanovas. A aquella sèrie de vinyes hi havia una altra matriarca, la Montsolís, l'actriu Montserrat Salvador, que encara viu. Té 96 anys.

Montserrat Salvador a Nissaga, 1996, TV3

Dues grans dones d'EN Blau. Els italians brinden dient "cent'anni" desitjant llarga vida, arribar a centenaris, com la Cunillé.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!