Quan Gabriel Rufián va anunciar que la nova entrega del seu programa La Fábrica Rufián al seu canal de Youtube la protagonitzaria "el Gran Tomás Guasch", molts es van posar les mans al cap. Començant per Pilar Rahola, que lamentava la tria del personatge i de l'adjectiu per part del portaveu d'ERC al Congrés. "Punyeta, “gran” un insultador del President que anava a mofar-se dels exiliats a Waterlooo? Noooooo. Malament!!!!". Probablement el 'punyeta' de l'escriptora esdevindrà uns termes encara més gruixuts després de veure l'entrevista, ja penjada a les xarxes.
Crítiques o elogis, és innegable que Rufián està aconseguint que les seves entrevistes siguin esperades i seguides per moltes persones. I aquesta amb especial morbo per veure com i què es deien dues persones als antípodes de l'entesa política, però units per la seva passió per l'Espanyol i pel seguiment de l'un per les intervencions de l'altre a la COPE. "Pocos invitados me harán tanta ilusión como tú. En 1999 yo fui al programa El Rondo. Se sorteaba un balón y yo fallé en una respuesta, hice el ridículo. Y tú viniste y me consolaste". Des de llavors, el té al seu altar particular. Han parlat d'esport. I de política. Sovint, dos terrenys que es barregen. "Per què no s'ha de barrejar, menys quan es parla de Nadal o Alonso?". "Porque estos dos pueden hacer lo que les dé la gana. Como si un día Nadal se baja los pantalones y empieza a mear en Wimbledon". "I Piqué?", li pregunten al ministre d'Esports de Tabàrnia. "Que hable de lo que quiera, pero Piqué no es Nadal".
Noms propis en la conversa? Molts. Guasch prefereix Florentino a Laporta. I Rivera a Valls. Guardiola? "Como entrenador un fenómeno, como otra cosa, me interesa menos". A Junqueras "le quiero ver". I de Carles Puigdemont... es va endur els principals pals del periodista.
"Carles Puigdemont... este chico es... un personaje tragicómico", diu d'ell. "¿Que podrían estar fuera?", es pregunta dels presos polítics. "Imagino que sí. Pero tampoco creo que ayude mucho a calmar los ánimos el señor de Bélgica y la señorita de Ginebra, que no sé donde coño están". També diu d'ell que l'1-O l'hagués evitat Puigdemont convocant eleccions. Un Puigdemont a qui va anar a visitar a Waterloo al costat del seu amigui Albert Boadella. "Si tú tienes que tener un presidente entre Torra y Boadella, yo voy con Boadella". Reconeix que Tabàrnia és "una manera de reirnos un poquito", i li regala les orelles a Rufián: "Tú serías un buen tabarnés, serías bien recibido".
Encantat amb l'entrevista ("A mí me han criticado: '¿¿Vas a hacer una entrevista con Rufián?? O: ¿por qué no me puede llamar Rufián para hacer una entrevista?'"), tot i que "no me gusta verte con Bildu, pero es vuestra idea", creu que trobades com la d'ells dos "vienen estupendamente, aunque luego me llamen cabrón". En sintonia amb Rufián i no tant amb Vox: "en el 2019 hay cosas inadmisibles. Cs con Vox? Hay tanto pacto que no entiendo. Tampoco 'nuestro independentismo' haciendose fotos con Otegi en el Paseo de Gracia. Por eso no soy político, porqué para mí el fin no justifica los medios".
Guasch, acostumat a un paper de provocador, abraonat i vehement, es posa seriós quan parla de la fractura social i de l'ensenyament: "La situación social que estamos viviendo es lamentable. Durante 30 años nos hemos ido viendo una vez al año con mis excompañeros de escuela... Ahora se ha jodido el tema", reconeix. I quan Rufián li pregunta si ell s'ha expressat en contra de la immersió lingüística ell considera una "estafa que haya niños catalanes con dificultad para expresarse en castellano". Quin model seria l'ideal, per a ell? "Los niños andorranos: hablan catalán cojonudamente, francés y español por razones obvias, el inglés porqué no hay más tu tía y la última oleada de inmigración son portugueses. En el patio hablan portugués. Cinco idiomas. No capen a sus niños, coño".