Ha estat un cap de setmana de festa i xerinola a casa d'en Toni Clapés. El popular comunicador ha celebrat el seu aniversari: 54 anys. No ha estat pas l'únic: com va recordar el seu company a RAC1, Jordi Basté, la dona de Clapés, la periodista de Catalunya Ràdio Marta Romagosa, també va bufar el mateix nombre espelmes un dia més tard. Imaginem que han estat dies per recordar i gaudir de la vida, però ha arribat dilluns, hem començat una nova setmana i... ja li han tocat allò que no sona.
El de 'Versió RAC1' s'ha convertit des de fa temps en l'assot tuitaire de l'Ajuntament d'Ada Colau, per exemple, en denunciar tota mena de situacions que demostren que Barcelona és una ciutat bruta i deixada. Tampoc escapen de les seves crítiques incívics, policies que atonyinen ciutadans 'per la cara', injustícies diverses i tot allò que considera un desgavell. Ara li ha arribat el torn a la llengua catalana, o més ben dit: el menyspreu i la burla que se'n fa d'ella a determinants àmbits de la vida. I té tota la raó.
Clapés ha dedicat un temps valuós de la seva existència a intentar comunicar-se amb un grapat d'empreses per fer gestions que no venen al cas. El que sí és substancial és el que li ha passat durant aquesta presa de contacte. Millor dit, una presa de pèl. Resulta que 3 de les 4 companyies a les quals s'ha adreçat telefònicament li han 'fet el lío' amb la llengua pròpia de Catalunya: tot i oferir-li mantenir el contacte en català, la realitat és que ho han fet en castellà. Li han donat 'gato por liebre', vaja. El comunicador ho ha compartit amb els seus seguidors, al·lucinant amb aquesta actitud i preguntant-se per què coi li ofereixen un servei que, a l'hora de la veritat, és inexistent.
Tot i que en Toni no ha volgut difondre el nom d'aquestes empreses, el seu relat és ben conegut per tots aquells que s'expressen (millor dit, intenten) en la seva llengua nativa o predilecta. Vaja, que té tota la versemblança i no només per tractar-se de qui és, sinó perquè som milers i milers els que hem viscut situacions similars en el dia a dia. Algunes d'elles formen part de les respostes dels internautes, que fins i tot li demanen realitzar un petit canvi en el seu famós programa de ràdio: fer-ho íntegrament en català.
"Si vols ser atès en català, premi 1". Ja pots deixar-te el dit al teclat del telèfon, que la resposta serà sempre la mateixa: "Ajo y agua". I així tot.