Comparteixen nom, comparteixen professió i comparteixen inquietuds, com a mínim, pel que fa a l'aspecte de la ciutat on viuen. Toni Clapés i Toni Vall són dues de les persones que més posen l'accent a l'hora de queixar-se quan veuen a Barcelona alguna imatge indecent, lamentable, penosa o tristíssima. El director i presentador del Versió RAC1, sovint alça la veu, una veu que probablement ressonarà al despatx d'Ada Colau a l'ajuntament de la capital catalana, quan veu imatges grotesques a la ciutat: turisme low cost que es pixa a les terrasses, brossa escampada massivament als carrers o qualsevol cosa que s'hauria d'evitar. El crític de cinema, amant de la nostàlgia que el porta a una Barcelona plena de locals encantadors, de botigues històriques i de comerços emblemàtics, està fins el gorro, per dir-ho suaument, de veure com la seva ciutat s'assembla cada vegada més a qualsevol altra. Botigues impersonals, grans establiments de moda que et trobes idèntics a Barcelona, a Toronto o a Torí... En definitiva, un despropòsit.
Vall, especialment, repudia l'aspecte monocrom que té la ciutat ara, on vagis on vagis només hi ha grans magatzems, botigues de roba idèntiques i on s'ha perdut la personalitat que li donaven a la ciutat els vells cinemes i les botigues de tota la vida. Clapés, tres quartes parts del mateix. I ara, tots dos han coincidit en veure una imatge, una més, de l'aspecte que cada vegada més té Barcelona. O més ben dit, de l'aspecte que ja no té Barcelona. Nou cinema que passa a millor vida. De fet, va passar a millor vida ja fa anys. Però en lloc de recuperar-lo per la causa, el faran anar avall, definitivament. L’històric Palau del Cinema, a la Via Laietana 53, s’ha començat a enderrocar. L’edifici, propietat del Grup Balañá, es convertirà en un bloc d’oficines amb un local comercial a la planta baixa, segons ha informat Betevé. Fonts municipals han explicat a la cadena que l’Ajuntament de Barcelona ha atorgat una llicència de gran rehabilitació que inclou l’enderroc de la sala de cinema, tancada des de l’any 2001, però que la façana es conservarà perquè està protegida.
Les tasques d’enderroc són visibles a peu de carrer i fins i tot a través de les finestres es pot observar que ja ha desaparegut una part del sostre. Toni Clapés ho ha vist, i per molt que es conservi la façana, lamenta la certesa que un cinema mític s'enderroqui. Només ha necessitat cinc paraules rotundes per deixar clara la seva postura: "Ens està quedant un patrimoni" i un símbol, el de la mà fent el símbol d'OK amb els dits. Sarcasme màxim. Toni Vall ha estat més explícit i no s'ha mossegat la llengua: "S’enderroca el Palacio del Cinema per edificar-hi oficines. Continua la destrucció de Barcelona, abocada a la més profunda i inexorable podridura i decadència cultural, patrimonial i estètica".
Ens esta quedant un patrimoni👌🏻 https://t.co/dY4ZbU9cdW
— antoni clapés casals (@toniclapes) March 11, 2022
S’enderroca el Palacio del cinema per edificar-hi oficines. Continua la destrucció de Barcelona, abocada a la més profunda i inexorable podridura i decadència cultural, patrimonial i estètica. https://t.co/z6XFnAGg31
— Toni Vall (@tonivall) March 12, 2022
La xarxa s'hi ha sumat. A Colau li xiulen les orelles:
Baecelona se derriba cultural y patrimonialmente. Vergüenza.
— Angel Sala (@aangelsala) March 12, 2022
No ens quedarà res. Cada dia perdem i perdem i perdem... Ahir una persona que no és de Barcelona em deia que per a ell aquesta ciutat havia estat un referent cultural. Semblava que em parlés de la prehistòria. Aviat ens farà vergonya dir que vivim a Barcelona.
— Marta Armengou Escala (@MartaArmengou) March 12, 2022
Atila Colau no vol deixar res q no tingui a veure amb ella. Ara no veig q afecti molt als barcelonins🥴
— Ajj53 (@etiopia07) March 12, 2022
No hem après res a estimar i conservar el patrimoni quina llàstima!
— Montse (@msensati) March 12, 2022
Barbarie!!!!
— il-toF (@setembre88) March 12, 2022
Quants records, quantes pel·lícules en un cinema mític que ara se'n va a terra.