Mira que és fàcil amargar-se la vida amb ximpleries. O millor dit, intentar amargar-se-la als demés. Hi ha prou amb discutir, si és que el que li ha passat al presentador de RAC1 Toni Clapés es pot dir així. Més aviat podríem dir faltar-li el respecte, insultar, menysprear. Sí, és exactament això. Tot pel postre típic del dia de Reis, el tortell. Que si de massapà, que si amb nata o crema, que si això o allò altre. Està molt bé debatre si a uns li agrada més amb cabell d'àngel, trufa o sucat en xocolata desfeta. Que si la fava és gran o petita, que si les figuretes han de ser d'una forma o l'altra. Totes les opinions són respectables i totes les variants admeses. El que no té un passi és que et diguin cul d'olla per expressar quin és el teu gust en aquesta matèria tan irrellevant però tan empipadora alhora. 

Tot va començar hores abans de la Nit de Reis. En Toni, sempre actiu a les xarxes socials, va participar d'una d'aquestes converses sobre les preferències al voltant del tortell. Un escenari que ben aviat va transformar-se en un camp de batalla sobre quin n'és el bo, i sobretot, quin és l'autèntic, el de tota la vida. Evidentment, la cosa havia d'acabar malament, perquè si un n'és el correcte i el que et fa català de debò, els altres seran cremats a la foguera pels opinadors més exaltats. Una tipologia que és legió a Twitter, on sembla que si no atonyines no ets ningú. I si a la diana poses algú famós, doncs ja has fet el dia. Exactament el que va fer un usuari contra el comunicador, començant una de les rèpliques amb un "no tens ni puta idea" que li va tocar allò que no sona.

Els tortells són molt bons, però poden provocar la tercera guerra mundial  / ACN

Sí, d'acord, la cosa ja venia ben calenta. L'intercanvi de missatges entre tots aquells que havien dit la seva al respecte havia traspassat les línies de l'educació més bàsica. Clapés ja ha viscut aquestes situacions anteriorment, sap com és el joc i el fang. Però llegir una obertura com aquesta va provocar que tragués foc pels queixals, i amb molta raó. Li havien espatllat la tarda del Dia de Reis (per sort no va llegir l'afront fins passat el dinar), i no es va mossegar la llengua. En Toni de mala lluna és un mestre repartint clatellots. I el que li va etzibar en aquesta ocasió ho té tot. Fins i tot una revolució culinària que els forners i pastissers nostrats podrien apuntar i posar en pràctica: "Perquè ho diguis tu. Tu ets d'aquells que reparteix carnets de bon català. Els talibans a l'Afganistan. El tortell me'l menjo com em dona la gana, com si li vull posar secallona!!!!".

Toni Clapés n'està tip / TV3

Els internautes que seguien la picabaralla (més aviat la reacció a una provocació) van assitir a l'esmicolament del tuitaire en qüestió. Sí, només en van quedar miques, com a la capsa del tortell que t'has cruspit amb la teva família. Hi ha qui aplaudeix Clapés, i d'altres que li recomanen que no entri en aquesta mena de situacions, perquè és donar-li peixet als 'haters' o a aquells que només busquen brega. Però la vida és com és, i més important: en Toni fa temps que va dir 'fins aquí' amb determinades històries. I el tortell, el punyeter i gustosíssim tortell, ha estat excusa, arma i víctima. 3 pel preu d'1.

Reaccions a la picabaralla pel tortell de Reis / Twitter

Hi ha coses importants per debatre a la vida, i en les que s'hi pot abocar molta passió. Però la rucada de si el tortell és com el que dicten el meus sants nassos (val també per a la cosa castellana de la truita de patates amb o sense ceba) no és ni serà mai una d'elles. Punt final.