TV3 ja ha estrenat la temporada 2019-2020, que comptarà amb un pes important dels programes informatius. Des de primera hora amb el 'Telenotícies matí' de l'Ariadna Oltra, passant per 'Els Matins' amb la Lídia Heredia i la 'Planta baixa' d'en Ricard Ustrell, fins arribar al 'TN comarques' i el 'TN migdia', que acaba a quarts de quatre de la tarda. En total, nou hores d'actualitat. I si hi ha algú que sap d'actualitat i que coneix bé els serveis informatius de la televisió pública catalana, aquest és en Toni Cruanyes. Aviat farà sis anys que el periodista de Canet de Mar és al capdavant del 'TN Vespre', com a presentador i editor del programa. Un espai, per cert, líder d'audiència a Catalunya. Des de fa un parell d'anys, amb un petit espai també a l''Està passant' d'en Toni Soler. La cara visible del 'Telenotícies' cada nit a TV3 va ser ahir a la presentació de la nova temporada de la cadena i va treure pit pels bons números del 'TN', que "funciona com un tro".
Ara que comença la nova temporada de TV3, hi ha un col·laborador d'aquesta casa, en Marc Giró, que també estrena programa. Però ho fa a RAC1. 'Vostè primer' va arrencar dilluns amb una trucada inesperada: la d’en Toni Cruanyes. L’affaire que manteniu amb en Giró a l’’Està passant’ farà el salt a la ràdio?
No ho crec, no, no, no [riu]. Només ha estat el primer dia. Tenia ganes de donar-li ànims. Així que en principi, no.
Amb en Marc Giró ha estat una cosa puntual però les connexions amb el plató de l’’Està passant’, tot just abans de començar el ‘Telenotícies’, són diàries. Amb pocs minuts de marge, això us desconcentra o us ho preneu com un estímul pel directe del ‘TN’?
Jo m’ho passo molt bé fent-ho però sí que és veritat que és molt mala hora. A aquella hora estem corrent per fer el ‘TN’. Fa una mica de nosa sí tenim en compte que en aquell moment estem acabant d’afinar alguns titulars, esperant que ens arribi alguna informació que encara no ha arribat... per tant, és una mica complicat. Però entenc que està bé, funciona, és divertit. Així que estic content de fer-ho. A més, els membres de l’equip de l’’Està passant’ són molt macos.
Com gestioneu el fet d’estar pendents dels darrers preparatius del ‘TN’ i estar alhora en antena?
Avancem el maquillatge, l’entrada de plató, la il·luminació... potser un quart d’hora. I quan acabo això, ho repasso tot. Un cop hem acabat la col·laboració amb l’’Està passant’ ens posem a repassar el ‘TN’.
Us veieu fent entreteniment algun dia?
No, la veritat és que no. No m’interessa. A més, crec que no ho faria bé [riu].
Més o menys per aquestes dates però de fa just dos anys, pel 20-S, l'1-O i durant tot el mes d'octubre, la programació habitual de TV3 es va paralitzar i els serveis d'informatius van ocupar bona part de les emissions. Preveieu que pugui passar el mateix amb la sentència del judici al procés?
Nosaltres estem preparats. Estem preparats per l’eventualitat d’eleccions (dobles), per les diverses possibilitats de resposta que hi pugui haver a la sentència del Tribunal Suprem, per altres accions jurídiques i polítiques que hi pugui haver. I també a escala internacional. Estem preparats pel Brexit, el canvi climàtic... Tot això ho estem preparant i hi estem destinant recursos. Veurem com funciona. Jo no crec que es torni a repetir l’escenari informatiu de fa dos anys, amb aquells fets del 2017, que es van allargar des de l’octubre fins el Nadal, en els quals realment vam fer una programació que semblava informativa les 24 hores. Sobre política catalana, a més.
Hi ha sectors polítics, últimament encapçalats per Ciutadans, però també pel PP i algú del partit socialista, que acusen TV3 d'esbiaixada i n'assenyalen els serveis informatius. Què els diríeu a tots aquells que titllen la televisió pública catalana de "tele indepe"?
Hi ha una part del discurs polític que es fa a Catalunya i a Espanya que es basa en la identificació que hi ha mitjans de comunicació que adoctrinen, que identifiquen el creixement de l’independentisme amb un mecanisme de propaganda ideat pels partits independentistes. I aquí vinculen RAC1, els digitals majoritaris en català i TV3, que és la joia de la corona de tot això. Catalunya Ràdio n’és una altra. És un discurs polític, però no és la realitat. També diuen que hi ha mestres que adoctrinen, mossos d’esquadra, bombers que actuen per consignes polítiques... Això no és cert. Però com que forma part d’aquest discurs, es fa molt difícil que desaparegui de l’ambient i de les crítiques que rebem. També és part del discurs de mitjans de comunicació privats amb seu a Madrid. Crec que és una interpretació malintencionada del que fem nosaltres. Malgrat tot, això ens estimula especialment a ser el doble de curosos del que som habitualment. Per tant, crec que és una crítica injusta, que és una crítica falsa. No s’ajusta a la realitat. Però som aquí aguantant-ho des de fa molt i ho continuarem aguantant el temps que faci falta.
N’hi ha que, des dels mateixos estudis de TV3, us han acusat de poc plurals i de manipular. Esbroncades entre Lídia Heredia i Albert Rivera o entre Vicent Sanchis i Inés Arrimadas, per exemple. Fora de càmeres, us heu trobat amb una situació d'aquest tipus?
M’hi he trobat en algunes ocasions, sí. No amb aquestes dues persones. Si hagués estat amb aquestes dues persones i en privat, tampoc no ho diria. Però sí que m’he trobat amb gent de partits polítics que qüestiona les decisions editorials que prenem. Però tinc arguments professionals per respondre, per tant no em fa por.
Com a presentador i editor d'informatius i des d'una òptica estrictament del ‘Telenotícies’, que importaríeu d’allò que fan altres cadenes i què no faríeu mai?
A nivell informatiu m’agradaria poder comptar amb més recursos infogràfics. És una qüestió més tècnica que no pas de continguts. Els ‘Telenotícies’ són molt clàssics i el valor que tenen és aquest. Moltes vegades els hem volgut fer evolucionar, perquè han d’evolucionar, però canviar el format no val la pena perquè tota la resta de programes ja són informatius evolucionats. La gràcia del ‘Telenotícies’ i del ‘Telediario’ de TVE, dels informatius de tota la vida, és justament que són això. Que tothom ja sap el que hi trobarà. La notícia més important va al davant, després ve internacional, després esports i al final hi ha la méteo. Que nosaltres triem el que posem a cada lloc ja prioritza quina és l’actualitat del dia des del nostre punt de vista professional. I això val la pena mantenir-ho, val la pena que aquest esquema molt clàssic continuï funcionant així.
Què busca TV3 amb els darrers moviments de presentadors al ‘TN’, col·locant l’Ariadna Oltra al matí i en Carles Costa al vespre quan no hi sigueu?
Són qüestions tècniques. Posar l’Ariadna Oltra al matí vol impulsar l’oferta informativa de TV3 des de primeríssima hora amb més recursos, amb una cara coneguda, amb un format de ‘Telenotícies’. És un pas més del 324. I el cas del Carles Costa, que ara està al ‘TN Vespre’, reforça el nostre equip des de dintre. Està treballant perquè modernitzem la manera que tenim d’explicar les notícies. I evidentment em donarà un cop de mà. Quan hagi de fer vacances o hagi de marxar, ell ocuparà el meu lloc.
També sou un abanderat de la causa LGTBI. Vau llegir el manifest del Pride a l’Orgull Gai de Barcelona. Què falta per a la plena normalització del col·lectiu LGTBI a la televisió?
S’ha fet molt en aquest sentit. La realitat empeny a que això estigui cada vegada més naturalitzat. Jo hi he volgut contribuir, tot i que crec que la feina que faig ara és molt menys que la que vaig fer en el seu moment, que va ser senzillament dir públicament que era gai. Ha passat el temps i per sort això ja no és notícia o pràcticament no ho és. Hi ha molta gent de l’àmbit del periodisme i de la televisió que és homosexual i que ho explica. Això no és un problema ni pel seu creixement professional ni perquè no es tingui en compte o no es valori la seva credibilitat. Crec que aquesta és la principal contribució que podia fer i ja l’he fet. I en aquest sentit no es pot abaixar la guàrdia, com en tantes altres coses. Com amb la qüestió dels drets de les dones, com amb la qüestió del medi ambient i la conscienciació, com amb els drets educatius de la gent... elements importants per la societat. En el tema del reconeixement de tot el col·lectiu LGTBI, s’ha fet molt els últims anys. A TV3, la feina en aquest sentit s’està fent bastant bé.