TV3 temia aquest moment: el comiat de Toni Soler després de 30 anys. La relació entre tots dos, cadena i periodista, és una història d'èxit. Tot el que ha fet Soler ha anat bé. Aquell jove guionista dels programes de Buenafuente, que va debutar davant les càmeres sense nom, com "el guionista antipàtic" al Sense títol. Allà, el 1995, els guionistes feien d'hostessos, entrant i portant objectes, i Soler era mut. El Terrat va comprovar que tenia el que cal per presentar i li va donar la joia de la Corona: Malalts de tele. Després de la sitcom Set de notícies va fer l'últim gran late night de la casa que es recorda amb afecte, Set de Nit. Va acabar abandonant Buenafuente per fer El favorit amb Mediapro, on va debutar com a personatge televisiu un altre famós historiador com Toni Soler: Oriol Junqueras. I finalment després d'un breu pas per la 8tv del Grup Godó amb la versió televisiva del programa de RAC 1 Minoria absoluta porta l'humor polític a TV3 amb Polònia. Enguany és la 19 temporada. Va abandonar la presentació del Polònia quan ja en tenia prou i ara acaba de fer el mateix amb Està passant. Sembla que als 58 anys ha dit prou a la seva faceta de presentador. I ho ha fet emocionat.
El comiat va tenir grans moments: el recull dels atacs de riure d'en Toni, els dos presentadors clàssics del programa, Jair i Òscar, plorant a cada "últim el que fos" de Soler, la presència de la dona i els dos fills del Toni Soler entre el públic de plató (Laura Gas i la Júlia i el Martí, de 22 i 20 anys) o el record pels exiliats pel procés de Junts, ERC i la CUP (Puigdemont, Comín, Puig, Ponsatí, Gabriel i Rovira). Fins a l'últim moment Soler ha deixat clar que fer un programa no sectari, com va dir en l'única entrevista per l'estrena, a EN Blau, no vol dir un programa que no es mulli. S'ha trencat la cara per les seves idees i li ha costat algunes querelles, totes arxivades, i insults de tot l'unionisme de personatges tèrbols com Jordi Cañas o Ramón de España: "Sois esbirros de la secta amarilla". El millor moment i que va fer vessar una llagrimeta va ser la connexió diària amb Toni Cruanyes. La icona de TV3 va fer un gest insòlit i descomunal: estripar en directe els papers amb el logo del Telenotícies.
Cruanyes: "Avui no vull explicar-te els titulars, si tu plegues jo (esquinça els papers) no hi ha notícies. Després de tants anys... i ara què? El Marc Giró no marxa amb tu. Gràcies per tot aquest temps. He rigut molt amb l'Està passant durant i després mirant-lo.". Soler: "Estic tan tou,.. ho deixem aquí". Una llagrimeta i un comiat molt sentit. El programa les ha passat putes, assetjat als tribunals, per polítics molt agressius, a les xarxes, per Rajoy quan va escanyar TV3 amb milions d'euros que van fer que Soler hagués d'acomiadar mig equip i passar a fer el programa amb els tècnics de TV3. Moments difícils però excepte quan Pasapalabra tenia un pot descomunal ha estat líder d'audiència. Han creat una marca imprescindible. El temor de TV3, que marxant l'alma mater cauria l'interès, no s'ha complert. Queco Novell, Natza Ferré i la resta de copresentadors han fet les mateixes bones audiències que Soler. Amenaça de tornar a fer alguna col·laboració. Seria fabulós. Ja es fa enyorar. És el final de 30 anys a la casa. Serà director, productor, però qui sap si mai més presentador. Marxa un dels grans. El gener, pels 40 anys de TV3, tindrà un lloc assegurat al programa especial. Per demostrar la petja que deixa Soler només cal recordar qui presentarà la gala dels 40 anys i que tothom sàpiga a qui ens referim: el seu cosí de Taradell.
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!