Catalunya és un país normal gràcies, també, a tenir una Acadèmia del Cinema pròpia, uns premis propis els Gaudí, una Gala pròpia i una polèmica cada any. Des del temps que el conseller de Cultura Jordi Vilajoana va criticar el "poc glamur" de les actrius catalanes a la catifa vermella a Joel Joan criticant els seus Gaudí perquè no reivindiquen la causa nacional catalana fins a Quim Monzó lamentant el mal ús de la llengua a la Gala. És la sal i el pebre que li fa falta a tota cerimònia de premis: que se'n parli. Enguany la polèmica és una mica artificial però amb molt ressò a les xarxes. Tot ve del discurs del guionista de Casa en flames, el millor de l'any, que va reivindicar la Catalunya Xarnega, formar part d'una família d'emigrants arribats al país, amb l'avi analfabet i destacar que gràcies a la cultura catalana, "a l'escola pública, els esplais, les places", el net de l'analfabet ha aconseguit ser el millor guionista de l'any i empescar-se una història tan profundament catalana com  la de Casa en flames.

Dani de la Orden i Emma Vilarasau, emocionats, TV3
Dani de la Orden i Emma Vilarasau, emocionats, TV3
Jota Bayona dempeus al discurs, TV3
Jota Bayona dempeus al discurs, TV3

A la Gala va emocionar el discurs entre llàgrimes d'Eduard Sola i va fer posar dempeus el català més poderós del cinema: Jota Bayona, i emocionar-se a Emma Vilarasau i tot l'equip de la pel·li. Però a xarxes algú ho va entendre per la banda que crema, la paraula xarnego evoca una Catalunya catalana que suposadament se sent superior a una Catalunya que ve de fora. Ningú va dir-ho així però la paraula conté aquest estigma. I twitter s'ha dividit entre els que lloen el discurs i els que no els ha agradat. Tot s'ha exagerat i algú amb criteri, un productor de cinema i d'audiovisuals en català amb molt d'èxit com Toni Soler, ha fet un tuit posant en context per què algú està interessat a encendre aquesta polèmica. Per primer cop dues pel·lícules parlades en català són les més vistes, les triomfadores en taquilla i en premis: El 47 i Casa en flames. Això no havia passat mai on com a molt apareixia una pel·lícula de superèxit en català, tipus Pa negre. Quan calia celebrar que el cinema català parlat en català té qualitat, futur i dona diners, els catalanòfobs han volgut eclipsar-ho amb una falsa polèmica sobre una paraula que ningú fa servir al carrer: xarnego.

toni soler tv3
Toni Soler TV3

Toni Soler molt dur contra un gremi massa acostumat a dir "S'ha de fer la pel·li en castellà perquè en català no dona diners". Enguany s'ha demostrat que és mentida i una excusa per menystenir el català. Aquest fenomen ha tensionat el sector i Toni Soler, que forma part d'aquest sector, els productors de cinema català, els coneix bé i els assenyala "Molta gent del sector tenia por que la cosa catalanegés massa". Aquesta és la paraula que cal criticar, no xarnego, que com a insult està en desús, sinó l'expressió: "Ui, això no que catalaneja massa". En plena tempesta en un got d'aigua dels Gaudí, Toni Soler posa el focus en la catalanofòbia existent al gremi del cinema. Com va popularitzar el seu programa: Algú ho havia de dir.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!