Quan el món sembla tenir prou amb patir les conseqüències de desastres tan aclaparadors com un terratrèmol, alguns sectors de la societat creuen que els actes de commemoració de les víctimes són l'espai perfecte per reprendre el focus públic en l'exercici de moviments reaccionaris. Si parlem de terratrèmols, és inevitable remetre al que el Marroc en vivia la nit del passat divendres 8 de setembre. A hores d'ara, parlem d'una catàstrofe natural que, segons els darrers recomptes, ja s'ha cobrat la vida de més de dos mil persones.
Una tragèdia que institucions com l'Ajuntament de Barcelona no han passat per alt. El consistori de Jaume Collboni convocava el diumenge dia 10 un minut de silenci in memoriam de les víctimes. Malauradament, i com ja anticipàvem, alguns semblen no acaben d'entendre del tot actes de respecte com aquest. És el cas de les desenes de persones que, en nom de la unitat d'Espanya, boicotejaven el moment i s'apropaven a insultar els membres de la comunitat marroquina que eren allà.
Com és natural, el nou alcalde de la ciutat comtal no ha pogut quedar-se callat davant una irrupció en escena tan grotesca, i es pronunciava poc després de l'aparició dels espanyolistes emfatitzant que "respectem la llibertat d’opinió, però és poc admissible que en un moment tan dramàtic no s’hagi respectat aquest acte".
La reacció de Toni Soler al boicot del minut de silenci pel Marroc
La cosa, però, no han quedat en no res. D'altres personalitats més que conegudes pels catalans se n'han fet ressò d'aquest desafortunat moviment. En el panorama de l'audiovisual, el periodista Toni Soler també ha cregut convenient dir la seva en una clara i concisa mostra d'enuig i rebuig vers els responsables de l'acció. El presentador de l'Està passant només ha necessitat una paraula per fer-se entendre a la xarxa social X: "gentussa".
En la mateixa línia, Gerard Quintana, de la formació musical Sopa de Cabra. Citant de manera directa el vídeo dels espanyolistes arribant a l'acte, el vocalista ha remès a les paraules que es poden escoltar. Paraules dirigides al consistori i els assistents com "sinvergüenzas", "traidores", "fuera" amb l'evident eixordador "¡viva España!". Quintana sentencia al seu perfil: "Escoltar aquest àudio és repugnant".
Reacció inequívoca de rebuig per part de la xarxa
Els usuaris d'Internet tampoc han pogut quedar-se en silenci davant d'aquest lamentable gest. X, la xarxa abans coneguda com Twitter, s'ha omplert de tota mena de missatges dirigits als responsables. Com sempre, la disparitat d'opinions està servida. Però, no hi ha cap mena de dubte que el rebuig vers una actuació tan repulsiva és generalitzat. "Sembla que no siguin persones", "no sé com no els cau la cara de vergonya" o "quantes amebes juntes amb banderes d'Espanya" són només alguns dels 'greatest hits' d'entre les respostes que la piulada de Soler ha suscitat.
"No cal afegir-hi més", dictamina un usuari expressant el seu profund acord amb el comunicador. Encert substancial.