No sé vosaltres, però per servidor, el 23 d'abril és el millor dia de l'any. Sant Jordi. Un dia meravellós, ple d'amor, de somriures, d'enamorats, de pares, mares, fills, filles, avis, àvies, parelles, roses, llibres, paradetes i gent al carrer. El Dia dels Enamorats a Catalunya, ni 14 de febrer ni res de res. Bé, a Catalunya i arreu del món on els catalans viuen el dia en la distància amb la mateixa intensitat, com ha fet la presentadora de TV3 Samantha Vall des de Londres. Un dia que és l'enveja a tot el món, tothom es fa ressò d'aquesta festa. Alguns, però, tenen molt travessat tot el que tingui a veure amb Catalunya i a la mínima que poden, deixen anar estupideses per la boca. És el cas del president del govern aragonès, Jorge Azcón.
Al timeline del seu compte d'Instagram es defineix com a algú que té un objectiu: "Por un Aragón líder y de vanguardia. Una tierra con historia, talento, capacidad y futuro. Mi lema: Aragón por encima de todo". No cal que ho juri. Aquest 23 d'abril, el tal Azcón ha dit a La hora de la 1 de TVE, sense un mínim de vergonya, que “En Catalunya se celebra Sant Jordi porque en Aragón se celebra San Jorge. Catalunya era el condado de Catalunya y Aragón, el reino de Aragón, y, por lo tanto, lo que hemos sido los aragoneses en la construcción de este país y nos sentimos parte muy importante de la construcción de este país es un hecho que hoy también reivindicamos. Aragón está a la esencia de lo que es España y en un momento como lo que vivimos tenemos que proclamarlo alto y fuerte. Los aragoneses tenemos una historia muy importante y un futuro esplendoroso que hoy también nos gusta proclamar”. Chim pum.
Jorge Azcón, presidente del gobierno de Aragón: "El Día de Aragón es para sentirnos orgullosos de lo que ha sido Aragón. Nosotros estamos orgullos de nuestra historia y de lo que somos. En Cataluña se celebra Sant Jordi porque en Aragón se celebra San Jorge"#LHJorgeAzcón pic.twitter.com/crITfVYDAR
— La Hora de La 1 (@LaHoraTVE) April 23, 2024
Aquest senyor, doncs, diu que a Catalunya celebrem el Sant Jordi gràcies a ells... Demà m'afaitaràs. Ja posats, els catalans hauríem de destinar un euro de cada rosa o llibre venut a les arques aragoneses, no? Entre els molts que li han respost a aquest personatge, el gran Toni Soler. Un Toni Soler que abans de sentir aquest tipus, ha dit a xarxes que "Teniu tot l'any per comprar tota mena de llibres. Avui, marqueu-vos un detall amb el país: regaleu llibres d'autors catalans, en català i d'editorials catalanes". Fem-li cas.
I fem-li cas també quan diu el que ha dit. El Toni en sap d'història. I de sentit comú. I detecta els impresentables a un quilòmetre o als quilòmetres que hi hagi de Catalunya al despatx d'Azcón. Per això és brutal el comentari que ha fet en sentir les paraules del president aragonès: "Des d'Alfons el Bataller, Aragó no ha tingut sort en els lideratges". Es remunta doncs, de manera demolidora, a molts segles enrera, a l'època que Alfons I, conegut com el Batallador, va regnar a l'Aragó i Pamplona entre el 1104 i el 1134. Després, vagin sumant la de reis, presidents i líders aragonesos. Això sí, els dos darrers, Jorge Azcón i Javier Lambán, són de traca. Un Lambán a qui Toni Soler ja va deixar amb les orelles tremolant quan va passar allò del gag de la Verge del Rocío i la gran Judit Martín a l'Està passant. Azcón i Lambán, uns impresentables catalanòfobs de manual.
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!