Toni Soler viu més tranquil apartat de la tele diària. Els que han fet un programa diari de tele saben què significa, és un no parar. I amb l'angoixa del share de cada dia, el minut a minut, a diferència de la ràdio que té l'EGM un cop cada quatre mesos (la setmana que ve sabrem com va la cursa Basté-Ustrell). Soler es va apartar voluntàriament d'un programa que era, i és, líder d'audiència i estratègicament molt important: Està passant. És el programa d'acces, el que precedeix el prime time, el que deixa l'audiència en alt per la joia de la Corona, el TN Vespre. Un invent de Vicent Sanchis i de Soler que el seu deixeble Sigfrid Gras no pot tocar. Tenien por que canviant de presentador l'audiència se'n ressentiria i no gens. Segueix funcionant la fórmula. Soler només hi fa de productor al capdavant de Minoria absoluta.
Això no vol dir que aquest periodista i escriptor deixi l'actualitat. Ha recuperat el sa costum de comentar-la a twitter i fer bandera d'una ideologia transversal i universal de defensa de la llengua catalana. L'honora. Aquest dimarts ha reaccionat davant d'un nou atac a l'idioma, ara per part d'un cònsol que es queixa que els seus conciutadans que venen a viure a Catalunya o a les Balears hagin d'aprendre català per treballar. Ho ha dit al Diari de Mallorca: "Que el catalán puntúe, desperdicia el talento de muchos ecuatorianos". Soler s'adreça a Julio César, cònsol de l'Equador a les Balears per deixar-li clara la diferència entre els pobles americans que van perdre el seu idioma quan els castellans els van colonitzar i els pobles que no estan disposats que això passi:
Molt talent no tindran, quan no els dona la gana d'aprendre l'idioma d'on van a treballar. I que ho digui un cònsul encara els desprestigia més.
— Joaquim Agulló 🏅🎗 (@JoaquimAgullo) April 16, 2024
Poc talent deuen tenir si no el saben aprendre.
— Josep Lladó i Ribé (@jllaribe) April 16, 2024
Mucho talento no tendrán cuando van a vivir a otra tierra donde se habla un idioma propio y no les da la gana de aprenderlo.Eso,Sr. mio, es analfabetismo voluntario cultural.
— Nut Cucamonas (@Cucamonas) April 16, 2024
y que el castellano puntue, deperdicia el talento de los que son analfabetos
— Me (@rrbjtt) April 16, 2024
Toni Soler: "Escolti senyor, que vostès es deixessin colonitzar no vol dir que nosaltres fem el mateix". Impecable. No és qüestió d'ètnia, de nacionalitat ni de classe social. És qüestió de voluntat. Si algú va a treballar a països o territoris amb dues llengües oficials i es neguen a aprendre una de les dues, el problema no és de talent desaprofitat sinó de manca de talent. I tenint en compte que segons tots els estudis només un 3% dels habitants de Catalunya no entenen el català, cal ser molt anticatalà per negar-se a atendre un client, un pacient o qui sigui pel fet que s'expressi en català. Contra la catalanofòbia, ni un pas enrere. Soler, molt bé.
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!