La selecció espanyola ha començat l'Eurocopa de futbol amb un paupèrrim empat a zero contra Suècia. El partit inaugural va ser un quiero y no puedo dels de Luis Enrique, que tot i generar força ocasions, no van aconseguir marcar ni un sol gol. Morata és la viva imatge de la impotència i la ràbia dels seguidors de la Roja pel seu desencert de cara a porteria, que fins i tot el van xiular en alguns moments del partit veient com no parava de fallar ocasions.
La selecció no sembla que arribi a aquest europeu fent embogir els aficionats. Molts d'aquests, cal dir-ho, amb un tuf anti-Luis Enrique més que evident. Sembla que cou que el seleccionador sigui un declarat culer. I sembla que cou encara més que no s'hagi endut a cap jugador del Reial Madrid, especialment el capità Sergio Ramos. Molts seguidors acèrrims de la Roja d'altres anys, sembla que enguany no tenen aquest atac de patriotisme penjabanderes als balcons i que els hi llepa un peu el paper que facin els seleccionats. Fins i tot, hi ha qui comença a fotre's de la manca d'èxits d'Espanya en aquest campionat. I on també han fet mofa sobre la Roja ha estat a Bèlgica.
La televisió pública RTBF d'aquell país, tal i com informa el Huffington Post, ha furgat en la ferida en un programa de to humorístic presentat pel popular Alex Vizorek. I què ha dit? Ha recordat que des de fa nou anys, des d'aquell llunyà 2012, quan Espanya va guanyar l'Eurocopa de Polònia i Ucraïna golejant Itàlia a la final, els resultats i les sensacions del combinat espanyol han anat de mal en pitjor. Eliminats en primera fase al Mundial del Brasil del 2014, eliminats en vuitens a l'Eurocopa de França'16, eliminats a la mateixa ronda al Mundial de Rússia de fa tres anys... De derrota en derrota y tiro porque me toca.
I la manera com han fet befa al programa de la TV belga és fent un paral·lelisme amb una altra cosa de la qual els espanyols tampoc poden treure massa pit. Destaquen que la Roja és "en fase de reconstrucció", però tot seguit, fan sarcasme amb el fet que aquests nou anys no estan tan malament si es comparen amb la durada mitjana de les grans obres a Espanya. Galeta amb la mà oberta a Santiago Calatrava, i l'eterna obra a la Gare de Mons, un projecte al sud de Bèlgica que va començar l'any 2004 i que encara no s'ha acabat. Però l'element que han utilitzat per representar la tardança en les obres ha estat ni més ni menys que un dels símbols catalans per excel·lència, l'edifici més emblemàtic de la geografia catalana, l'eternament inacabada Sagrada Família.
Els fans espanyols poden estar tranquils... Si fem cas d'aquest presentador, encara els hi queden 131 anys de marge per tornar a guanyar alguna cosa.