El '30 minuts' de TV3 ha abordat una de les temàtiques que més preocupen a Catalunya: la llengua. La situació del català és d'extrema fragilitat, atacat constantment i que amb prou feines aconsegueix defensar-se dels embats dels seus enemics. El reportatge de la tele pública va aprofundir en un escenari sovint oblidat, el de la Catalunya Nord. El passat mes de maig saltaven totes les alarmes amb la decisió de la Justícia francesa de prohibir el seu ús als plens municipals de localitats com Elna, Tarerac, Pontvendres i els Banys. La mesura del Tribunal de Montpeller, un atropellament lingüístic i cultural indiscutible, ha servit si més no per posar sobre la taula la lluita i la resistència dels catalanoparlants radicats a l'altra banda de la frontera administrativa espanyola i francesa. I el documental "Catalunya Nord: el català, a judici" ha sabut dibuixar la realitat d'aquesta problemàtica.
TV3 ha encertat de ple amb l'adquisició d'un format nascut dels esforços de Frame CreativeMedia (la productora i agència creativa propietat del mateix grup empresarial que El Nacional.cat, EN Blau i On Economia) i PuntTV. No només per la factura, el rigor i la transcendència del contingut; també per la recompensa en termes de seguiment i audiència: líder absolut del dia a Catalunya amb un 19.4 % de share i 324.000 espectadors. Perquè es facin una idea, el '30 minuts' va assolir una fita històrica, retenint tots i cadascun dels espectadors del Telenotícies Cap de Setmana Vespre (324.000). És a dir, la qüestió interessa i de quina manera.
"Catalunya Nord: el català, a judici", líder indiscutible de la nit a TV3
El reportatge ha ofert els punts de vista de persones, professionals i autoritats molt representatives de la situació del català, conformant un gresol ric i transversal. Per exemple, els batlles d'Elna, Nicolas Garcia, el de Portvendres, Grégory Marty, el de Tarerac, Jean-Louis Salies o la de Banys d'Arlès i Palaldà, Marie Costa. També diu la seva el teixit educatiu, com Elena Gual, directora de l'escola Arrels-Vernet o Olatz de Bilbao, directora pedagògica de La Bressola, a banda de diversos professors i professores de música de la zona i, evidentment, pares, mares i alumnes dels centres. Trobem cantants com Julio Leone o el director de Ràdio Arrels, Albert Noguer, sense oblidar la participació d'Òmnium Cultural, amb el seu president Xavier Antich o el secretari general de l'entitat a la Catalunya Nord, Guillem Nivet. Són només alguns dels noms que trobaran al documental, que poden tornar a veure al web de TV3.
El reportatge emès pel '30 minuts' és una coproducció liderada per Frame CreativeMedia, la productora d'El Nacional.cat i EN Blau
I si les xifres parlen amb claredat, les xarxes socials reblen el clau. La investigació duta a terme durant setmanes per Pep Antoni Roig, Roberto Lázaro i Jordi Escofet, els tècnics d'imatge, so i grafisme Aleix Jové, Arnau Pauné, Júlia Gómez, Jordi Aymerich i Clàudia Martín, i la supervisió i producció executiva de Jofre Llombart, ha generat reaccions a dojo. Totes elles demostren interès, reconeixement i preocupació per l'estat de salut d'una llengua oprimida i maltractada per l'Estat francès, que fa figa en això de "Liberté, Égalité, Fraternité" en matèria lingüística.
El català és el gran tresor del país. Defensar-lo ha de ser una obligació, però també és una proesa que s'ha d'aplaudir.