Per tota una generació, quan els hi preguntes quin és el seu programa preferit de tota la història de TV3, responen amb unanimitat. Els que ja tenen una edat recorden amb enyorança un programa dels que es coneixen com d'autor del geni Miquel Calçada, quan es feia dir Mikimoto. Una proposta personalíssima que era una autèntica delícia pels espectadors, per diferent, original, interessant, divertida i absolutament brillant: Persones humanes.

A banda de la ment privilegiada, del sarcasme i sornegueria del seu presentador i ànima del programa, durant tres temporades van anar desfilant per aquell plató col·laboradors i seccions inoblidables: 'L'apassionant món de la parella' a càrrec del Doctor Soler, l'anàlisi de la premsa escrita, quan els quioscos estaven plens de diaris, per part d'un joveníssim Andreu Buenafuente, la crítica dels espectadors sobre el programa, amb Helena Pérez-Llorca, o l'acidesa del gran Toni Clapés.

Miquel Calçada, Mikimoto, 'Persones humanes' / TV3

Andreu Buenafuente, 'Persones humanes' / TV3

Dr. Soler, 'Persones humanes' / TV3

Helena Pérez-Llorca, 'Persones humanes' / TV3

Toni Clapés, 'Persones humanes' / TV3

Però sens dubte, la part més esperada del programa era quan Mikimoto s'adreça a l'especialista en el tema, en qualsevol tema que tractessin, i li demanava la seva opinió, un Quim Monzó tan brillant o més que mai. L'escriptor català provocava sonores rialles a plató i a totes les llars amb el seu punt de vista genial i les seves reflexions que sempre sempre eren dites amb absolut rigor i seriositat, però que tenien un rerefons hilarant. 

Quim Monzó, 'Persones humanes' / TV3

Un compte de Twitter que paga molt la pena seguir és el de l'Arxiu històric de TV3. Moments impagables de la història de la televisió catalana que vistos avui, encara tenen l'impacte o més que el que van causar quan es van emetre fa molts anys. Han passat 28 del Persones humanes, però veure el vídeo que han rescatat avui sobre Monzó, no té preu. El seu objecte d'estudi, en aquest cas, l'aristocràcia. Amb sentències demolidores sobre com saber si són realment aristòcrates de pedigrí, amb la pertinent sang blava o no, i sobre com es reprodueixen i perpetuen l'espècie: amb bancs de semen aristocràtic... Sublim:

Un consell: tot i que l'Arxiu de TV3 no pengi més vídeos com aquest, vagin a YouTube i posin-se'ls. No se'n penediran.